יום ראשון, 24.11.2024 שעה 14:51

בהשראת התרבות: הכירו את אצטדיוני המונדיאל

אחד הושפע מה"טאקייה" המסורתי, השני נראה כמו אוהל בדואי והשלישי עוצב בהשראת ה"דאו": שמונה מבנים מנקרי עיניים הוקמו בקטאר, בצל פגיעה בחיי אדם

|
אצטדיוני המונדיאל (רויטרס)
אצטדיוני המונדיאל (רויטרס)

שמונה אצטדיונים ברדיוס של 75 קילומטרים בלבד, מערכת מטרו חדשה, השקעה של מאות מיליארדי דולרים ושערורייה אחת גדולה של זלזול בוטה בחיי אדם. כבר ב-2010, כשהוכרז כי קטאר תארח את מונדיאל 2022 היה ברור כי אנחנו בדרך לטורניר שלא נראה כמותו לפני כן. אומנם מדובר במדינה מוסלמית קיצונית, שתנאי מזג האוויר בה אינם אידאליים במיוחד גם בתקופת החורף, אך הקטארים הבטיחו להציג לעולם מונדיאל שלא יישכח.

למעלה מ-200 מיליארד דולר הושקעו בבניית שישה אצטדיונים חדשים ובשיפוצם של שניים נוספים, כך לדבריו של חסן אל ת'וואדי, המשמש כמזכיר הכללי של הוועדה העליונה, הארגון שמפקח על מיזמי התשתית והפיתוח עבור גביע העולם מאז 2010. הכול נבנה בתכנון מדוקדק לפרטי פרטים, משלב גאונות ארכיטקטונית, אדריכלות מנקרת עיניים, יופי מרהיב וחדשנות שלא נראתה כמוה. רגע לפני שריקת הפתיחה, זה הזמן לתת מבט על המקום בו הכול יתקיים.

השפעת תנאי האקלים והתרבות

אחרי מונדיאל 2002 שהתקיים ביפן ודרום קוריאה, זו הפעם השנייה בה גביע העולם ייערך באסיה. העובדה שהטורניר יתקיים בקטאר, מדינה בעלת נוף מדברי ואקלים חם במיוחד, השפיעה ישירות על כך שהוא נקבע לחודשי החורף בניגוד לכל הטורנירים הקודמים שנערכו במהלך פגרת הקיץ. בנוסף תכנון האצטדיונים הושפע מתנאי האקלים האזוריים וכל המבנים ממוזגים בצורה מוחלטת, כשגם הארכיטקטורה הושפעה מהתרבות המקומית.

קטאר מוכנה למונדיאל (רויטרס)קטאר מוכנה למונדיאל (רויטרס)

כך לדוגמה אצטדיון אל וכרה, שתוכנן על ידי אדריכלית העל הבריטית-עיראקית זהא חדיד, עוצב בהשראת מפרשי הדאו – ספינת מפרש ערבית מסורתית. או למשל אצטדיון לוסייל, שיארח את משחק הפתיחה והגמר ותוכנן על ידי נורמן פוסטר, עוצב בהשראת כלים ויצירות אומנות ערביות מסורתיות, שמופיעים בחזית המוזהבת המקיפה את המבנה שעוצב בצורת קערה. אצטדיון אל-ח’ור שעוצב ע”י האדריכל שרמיין ואלדי, נבנה גם בהשראת התרבות הערבית ונבנה כמחווה לבית אל-שער – האוהל הבדואי המסורתי. אצטדיון אל ראיאן ששופץ לקראת הטורניר הושפע בעיצובו מדיונות החול המאפיינות את מדינות המדבר.

גם אצטדיון אל ת’ומאמה הושפע מפריט מזרח תיכוני מסורתי. בעיצוב המבנה השתתפו אזרחי קטאר בלבד, בראשות הארכיטקט איברהים אל ג'ידה, כשהמבנה העגול עוצב בהשראת הכובע המוסלמי המסורתי “טאקייה”, שהגברים במזרח התיכון נוהגים ללבוש. מבנה נוסף שקיבל “אפקטים מקומיים” הוא אצטדיון 974, העשוי כולו ממכולות ויהיה ניתן לפירוק לאחר הטורניר. המבנה קיבל את שמו הודות ל-974 מכולות, בהתאם לקידומת החיוג בקטאר.

מונדיאל עם דם על הידיים

כבר עם ההכרזה על קיום המונדיאל בקטאר עלו שאלות רבות על הבחירה במדינת המפרץ הקטנה. איך קרה שמדינה שהכריזה על עצמאותה רק ב-1971 וגודלה קטן בחצי משל ישראל הפכה לכוח הכי חזק בעולם הכדורגל? ובכן: כסף. אבל הרבה מעבר להטענות כי הבחירה בקטאר הייתה מוטה על ידי שוחד כספי לבכירי פיפ”א ונוספים, תחקירים מטרידים שפורסמו בשנים האחרונות העידו על אלפי פועלים ועובדים זרים ששילמו בחייהם תוך כדי הרמת הפרויקט, בעוד בכירי הארגון צופים ואינם עושים דבר בנידון.

פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)

המספרים אינם ידועים, אבל לפי תחקיר שפורסם ב’גרדיאן’ לפני כשנה צוין כי 6,500 פועלים ממדינות כמו הודו, נפאל, בנגלדש, פקיסטן וסרי לנקה קיפחו את חייהם בעבודות. מספר ההרוגים כנראה גבוה הרבה יותר, שכן מדינות כמו קניה והפיליפינים, שגם כן שלחו פועלים רבים לקטאר, לא דיווחו על מקרי מוות. למרות שמרבית המקרים דווחו כ”מוות טבעי”, נטען בתחקיר כי רובם נגרמו כתוצאה מעבודה בחום כבד וללא תנאים אנושיים מינימליים.

בדו”ח מחריד שפורסם כבר ב-2014 נטען שהפועלים עבדו בחום של 45 מעלות בצל, בלי ציוד מתאים ואפילו לא קיבלו שתייה או טיפול רפואי. רבים מהם גרו בצריפים צפופים ומטונפים ללא מים או מיזוג. אל-ת'וואדי, המזכיר הכללי של הוועדה העליונה לתכנון המונדיאל קטאר, הבטיח כבר ב-2014 כי העניין ייבדק ויטופל. “לא ניתן שהמונדיאל יקום על דמם של חפים מפשע”, הוא הצהיר, אבל לפחות לפי תחקיר ה’גרדיאן’ לא רק שהנושא לא נבדק, הוא גם רק החמיר.

פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)פועלים באצטדיון לוסייל (רויטרס)

מנקרי עיניים וחדשניים: מונדיאל שלא הכרתם

כאמור, אצטדיוני המונדיאל עוצבו בהשראת התרבות המקומית, נבנו בשטח קטן יחסית שצפוי להכיל למעלה ממיליון אוהדים, עיתונאים ושאר סקרנים ואמורים להציג לעולם פאר וחדשנות שלא נראו לפני כן. בנוסף, הוקמה מערכת מטרו חדשנית שאמורה לשרת את האורחים הרבים ויופעל מערך שאטלים עצום שיעניק תחבורה נוחה. רשימת אצטדיוני המונדיאל לפניכם:

האצטדיון האייקוני לוסייל
מיקום:
 לוסייל. קיבולת: 86,250. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8, שמינית הגמר בין מוליכת בית 8 לשנייה בבית 7, משחק ברבע גמר, משחק בחצי גמר והגמר.

המבנה הגדול והמפואר מבין האצטדיונים שיארחו את המונדיאל. הוא תוכנן על ידי צוות בריטי בראשות אדירכל העל נורמן פוסטר ונבנה בצורת קערה מוזהבת, עליה מופיעים סמלים בהשראת כלים ויצירות אומנות ערביות מסורתיות. האצטדיון בלוסייל מחולק לשתי טבעות מושבים והגג בעל יכולת פתיחה וסגירה מוחלטת, בהתאם לשינויי האקלים. המבנה ניצב במרכזו של קמפוס מפואר שכולל בית מלון, בריכת נוי גדולה, שטחי חנייה, מסעדות ומבני חינוך ורפואה. המתקן, שמכיל למעלה מ-85,000 מקומות ישיבה, יארח את משחק הגמר והשאיפה שבנייתו תקדם את התפתחות העיר. לאחר סיום המונדיאל, מספר מקומות הישיבה באצטדיון יוקטן לכ-20,000 מושבים.

האצטדיון בלוסייל (רויטרס)האצטדיון בלוסייל (רויטרס)
האצטדיון בלוסייל (רויטרס)האצטדיון בלוסייל (רויטרס)
אצטדיון לוסייל (רויטרס)אצטדיון לוסייל (רויטרס)

אצטדיון אל ח’ור
מיקום:
 אל ח’ור. קיבולת: 60,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין מוליכת בית 2 לשנייה בבית 1, משחק ברבע הגמר ומשחק בחצי הגמר.

אצטדיון אל ח'ור, הידוע גם כאצטדיון אל בית’, תוכנן על ידי שרמיין ואלדי, כמחווה לבית אל-שער – האוהל הבדואי המסורתי. האצטדיון, שיחובר עם כמה מערכות תחבורה, יכיל בתוכו מלון סוויטות מפואר עם מרפסות המשקיפות אל כר הדשא והוא יקורר על ידי מערכות מיזוג מתקדמות. בניית המבנה החלה ב-2015, הסתיימה לקראת סוף 2019 והוא נחנך בפברואר 2020.

אצטדיון אל ח'ור, עוצב בהשראת האוהל הבדואי המסורתי (רויטרס)אצטדיון אל ח'ור, עוצב בהשראת האוהל הבדואי המסורתי (רויטרס)
אצטדיון אל ח'ור, עוצב בהשראת האוהל הבדואי המסורתי (רויטרס)אצטדיון אל ח'ור, עוצב בהשראת האוהל הבדואי המסורתי (רויטרס)
אצטדיון אל ח'ור (רויטרס)אצטדיון אל ח'ור (רויטרס)

אצטדיון הח’ליף הבין-לאומי (שופץ)
מיקום: 
דוחא. קיבולת: 68,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין מוליכת בית 1 לשנייה בבית 2 והמשחק על המקום השלישי.

אצטדיון הח’ליף המקורי נחנך כבר בשנת 1976. במהלך גביע המפרץ הערבי שנערך בקטאר בשנת 1992, האצטדיון אירח מספר משחקים וקטאר זכתה באליפות בפעם הראשונה בתולדותיה. לקראת משחקי אליפות אסיה ב-2006, שופץ האצטדיון והורחב ל-40,000 מקומות ישיבה וכך הוא הפך לביתה הרשמי של נבחרת קטאר. בעבר שימש המבנה בעיקר לצורך משחקי כדורגל, אך מאז 1997 הוא מארח את ליגת היהלום באתלטיקה. לקראת משחקי המונדיאל עבר האצטדיון שיפוץ נוסף והוא נפתח מחדש במאי 2017.

אצטדיון הח'ליף הבינלאומי (רויטרס)אצטדיון הח'ליף הבינלאומי (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון הח'ליף הבינלאומי (רויטרס)תא צפייה באצטדיון הח'ליף הבינלאומי (רויטרס)
מערכת המיזוג באצטדיון החליף הבינלאומי (רויטרס)מערכת המיזוג באצטדיון החליף הבינלאומי (רויטרס)

אצטדיון עיר החינוך
מיקום:
 אל ראיאן. קיבולת: 45,350. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8, שמינית הגמר בין הראשונה בבית 6 לשנייה בבית 5 ומשחק ברבע הגמר.

האצטדיון שהוקם במרכזה של עיר החינוך בדוחא, תוכנן בצורת יהלום והוא נוצץ ביום וזוהר בלילה. המבנה ממוקם סמוך לקמפוס האוניברסיטאות בעיר ולאחר סיום המונדיאל, כ-20,000 מושבים מהאצטדיון יוסרו, ויישארו בו 25,000 מקומות. הוא ימשיך לשמש לתחרויות הספורט של האוניברסיטאות והקמפוסים השונים בעיר. האצטדיון שימש כאחד משני מבנים בהן נערכו משחקי גביע העולם למועדונים ב-2020, יחד עם אצטדיון אל ראיאן.

אצטדיון עיר החינוך (רויטרס)אצטדיון עיר החינוך (רויטרס)
הכניסה לאצטדיון עיר החינוך (רויטרס)הכניסה לאצטדיון עיר החינוך (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)תא צפייה באצטדיון עיר החינוך (רויטרס)

אצטדיון אל ת’ומאמה
מיקום:
 דוחא. קיבולת: 40,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6, שמינית הגמר בין הראשונה בבית 4 לשנייה בבית 3 ומשחק רבע הגמר.

המבנה, שבנייתו החלה במהלך 2017, עוצב ותוכנן על ידי צוות קטארי בלבד, בראשותו של הארכיטקט איברהים אל ג'ידה, שעיצב את האצטדיון בהשראת ה”טאקייה”, הכובע המוסלמי המסורתי. כמו אצטדיונים נוספים, גם באל ת’ומאמה יוסרו 20,000 מושבים לאחר הטורניר, ובמקומם ייבנה מלון של 60 חדרים הפונים למגרש.

אצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)אצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)תא צפייה באצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)
חדר הלבשה באצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)חדר הלבשה באצטדיון אל ת'ומאמה (רויטרס)

אצטדיון 974
מיקום:
 דוחא. קיבולת: 40,000. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8 ושמינית הגמר בין מוליכת בית 7 לשנייה בבית 8.

אצטדיון 974 בעיר דוחא, יהיה ראשון מסוגו בעולם ויביא בשורה לעולם הכדורגל. המגרש, שהוקם על אי מלאכותי מיוחד ונבנה מ-974 מכולות. הוא צפוי להתפרק מיד לאחר המונדיאל ולמעשה מדובר באצטדיון “הזמני” הראשון אי פעם. את שמו הוא קיבל בהשראת קידומת החיוג בקטאר וכאמור, לצורך בנייתו נעשה שימוש במספר זהה של מכולות.

אצטדיון 974 (רויטרס)אצטדיון 974 (רויטרס)
אצטדיון 974 בלילה (רויטרס)אצטדיון 974 בלילה (רויטרס)
יציע באצטדיון 974 (רויטרס)יציע באצטדיון 974 (רויטרס)

אצטדיון אל ראיאן (שופץ)
מיקום:
 אל ראיאן. קיבולת: 44,740. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 1, 2, 5 ו-6 ושמינית הגמר בין מוליכת בית 3 לשנייה בבית 4.

המבנה הוקם במקורו ב-2003 תחת השם “אצטדיון אחמד בן עלי” והכיל קצת יותר מ-20,000 מקומות ישיבה. בשנת 2015 נהרס והוקם תחתיו האצטדיון הנוכחי – אל ראיאן. במהלך השיפוץ הוכפלה כמות מקומות הישיבה, נוספו בו מגוון שיפורים טכנולוגיים מתקדמים והוא עוצב בהשראת דיונות החול המאפיינות את מדינות ערב. חנוכת האצטדיון החדש הייתה ב-18 בדצמבר 2020, כחלק מחגיגות “היום הלאומי” של קטאר. האצטדיון שימש כאחד משני מבנים בהן נערכו משחקי גביע העולם למועדונים ב-2020, יחד עם אצטדיון עיר החינוך.

אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)אצטדיון אל ראיאן (רויטרס)
תא צפייה באצטדיון אל ראיאן (רויטרס)תא צפייה באצטדיון אל ראיאן (רויטרס)
יציע באצטדיון אל ראיאן (רויטרס)יציע באצטדיון אל ראיאן (רויטרס)

אצטדיון אל וכרה
מיקום:
 אל וכרה. קיבולת: 45,120. המשחקים שיארח: משחקים מבתים 3, 4, 7 ו-8 ושמינית הגמר בין הראשונה בבית 5 לשנייה בבית 6.

אצטדיון אל וכרה, או בשמו הרשמי אצטדיון סעוד בן עבדולרחמן, הוקם במהלך 2019 לקראת משחקי המונדיאל ועוצב בהשראת מפרשי הדאו – ספינת מפרש ערבית מסורתית. הוא משמש בעיקר למשחקי כדורגל והפך לביתה של הקבוצה המקומית. עיצוב האצטדיון בוצע על ידי זהא חדיד המנוחה, האדריכלית הבריטית-עיראקית המפורסמת, העיצוב עורר רעש גדול בזירה הבין-לאומית ורבים טענו כי האצטדיון דומה בצורתו לאיבר המין הנשי.

אצטדיון אל וכרה (רויטרס)אצטדיון אל וכרה (רויטרס)
אצטדיון אל וכרה (רויטרס)אצטדיון אל וכרה (רויטרס)
השאטלים באצטדיון אל וכרה (רויטרס)השאטלים באצטדיון אל וכרה (רויטרס)
קטאר 2020: חדרי המלון בתוך האצטדיון
אסור לפספס
נגןארגנטינה: בלון מים התפוצץ על שחקן בוקה
ארגנטינה: בלון מים התפוצץ על שחקן בוקה
נגןמה חשב לבנדובסקי על לאמין בפעם הראשונה?
מה חשב לבנדובסקי על לאמין בפעם הראשונה?
נגןרונאלדו מקבל עצות ליוטיוב ממיסטר ביסט
מיסטר ביסט מתגרה ונותן טיפים לרונאנלדו
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
/* LAST / NEXT ROUNDs */