יום רביעי, 05.02.2025 שעה 19:08

בכדורגל מבינים: מודל האבטחה הנוכחי לא עובד

כוח האדם במגרש לא איכותי, למאבטחים אין סמכויות כמו לשוטרים, הקבוצות מתלוננות, מערכת המשפט לא מייצרת הרתעה והמסקנות לעתיד מגל האלימות. תחקיר

|
מודל האבטחה הנוכחי לא עובד. תחקיר (רדאד ג'בארה)
מודל האבטחה הנוכחי לא עובד. תחקיר (רדאד ג'בארה)

בכדורגל הישראלי עדים בשבועות האחרונים לתופעה מדאיגה של התפרעויות אוהדים, התפרצות קהל לדשא, איומים על שחקנים בפומבי, השלכת חפצים ואפילו פיצוץ משחקים. זה קרה בטרנר במשחק בין הפועל באר שבע לבני סכנין עם עימות ישיר בין הקהלים על הדשא בתחילת העונה, זה קרה בבלומפילד כשאוהדי מכבי תל אביב נכנסו לתחומי המגרש ובאו לכיוון שוער בני ריינה גד עמוס וכשאוהדי הפועל התעמתו עם שוער הפועל נוף הגליל מתן עמבר פיזית על הדשא, וזה קרה השבוע גם באצטדיון סמי עופר כשאוהדי מכבי חיפה השליכו אבוקות לדשא כל עשר דקות וגרמו להפסקת המשחק הגדול מול מכבי תל אביב.

רבים באים בטענות על אוזלת ידה של המשטרה, על האבטחה שלא עושה את עבודתה ועל העובדה שהאוהדים המתפרעים עושים ככל העולה על רוחם בלי חשש. לאחרונה הם החלו להחזיק אבוקות בידיים ובסמי עופר השליכו אותן לדשא בכל עשר דקות, אקט צפוי שנעשה באופן קבוע במהלך מחצית שלמה שלא נעצר על ידי אף גורם שאמון על אכיפת החוק, כך שהענישה לא מרתיעה והתופעה רק הולכת ומתעצמת. בימים האחרונים גורמים בכירים בכדורגל הישראלי החלו לדון באפשרויות פעולה כדי למגר את התופעה, והם כבר מבינים - מודל האבטחה הנוכחי לא עובד, המשטרה צריכה לחזור לקחת אחריות על מה שקורה ביציעים.

"זה הזוי שאנחנו יושבים באצטדיון ורואים את היציע ממול בוער ומלא עשן, רואים מי מחזיק את האבוקות בידיים ואף אחד לא נכנס להוציא אותו החוצה", כך התלונן לאחרונה בעלים של קבוצה מליגת העל בפני חברת האבטחה שעובדת עבור הקבוצה שלו. "בשביל מה אנחנו משלמים לכם הון תועפות אם אתם לא מצליחים לעצור את זה? אפילו ילדים שנכנסים למגרש מול העיניים שלכם אתם לא מצליחים לתפוס".

אוהדי הפועל תל אביב תוקפים את מתן עמבר השבוע (ראובן שוורץ)אוהדי הפועל תל אביב תוקפים את מתן עמבר השבוע (ראובן שוורץ)

הזעם של הבעלים נבע מתסכול מתמשך. בכיר בכדורגל הסביר: "בכל משחק ממוצע של קבוצה גדולה בליגת העל יש בערך 300-400 מאבטחים, כל אחד מהם עולה בממוצע כ-600 שקלים, אתה מוסיף מע"מ, זה יוצא כמעט 300 אלף שקל למשחק בממוצע. בכל עונה הקבוצות משלמות כארבעה מיליון שקל על אבטחה, ובסוף, אם האוהדים מתפרעים או משליכים אבוקות לדשא, אתה גם משלם את הקנסות. בבניית התקציבים של הקבוצות הגדולות מכינים מראש סעיף שקרוב כמעט למיליון שקל רק לקנסות מבתי הדין. אתה יודע שזה יבוא".

בכיר בקבוצה גדולה טען: "זה לא הגיוני, אנחנו משלמים פעמיים על ההתנהגות של המתפרעים. גם משלמים על אבטחה, גם משלמים קנסות, גם הולכים נגד האוהדים לבתי המשפט עם תביעות אזרחיות בניסיון למזער נזק מהקנסות, אבל אנחנו לא אלה שצריכים לעשות את זה. יש כמה ראשי קבוצות חושבים שהאחריות על הקנסות לא צריכה להיות על חברות האבטחה. כשלתם? תשלמו אתם את הקנסות".

אבוקות במפגש בין מכבי חיפה למכבי תל אביב (רדאד גאבוקות במפגש בין מכבי חיפה למכבי תל אביב (רדאד ג'בארה)

לפי חוק איסור אלימות בספורט, מי שאחראי על הסדר במגרשים הן חברות האבטחה והקבוצות. המשטרה יצאה מהמגרשים וכעת היא אחראית על המעגלים מסביב, כמו הסדר הציבורי מחוץ לאצטדיונים, תנועה והגישה אליהם. רק במקרי קיצון או במשחקים רגישים מאוד האחריות על כל האירוע עוברת למשטרה. אלא שהקבוצות מרגישות מופקרות ונשארות ללא מענה הולם, בעוד שסף האלימות הולך ונהיה גבוה יותר. לטענת מנהלי הקבוצות, אוהדים קופצים לדשא, לא חוששים להדליק אבוקות ולפגוע במשחקים, מגיעים לבתים של עובדים או שחקנים ומאיימים, והמשטרה לא נוכחת. אומנם יש לשוטרים המון עבודה בצל המלחמה, ההפגנות ברחובות וגם תיקי חקירה גדולים וחשובים, אבל זו התחושה.

לטענת גורמים בכדורגל הישראלי, חברות האבטחה עובדות ביחד ולכאורה מחלקות ביניהן את העבודה ברחבי הארץ באופן די מוסכם. כל חברה עובדת עם קבוצות ספציפיות או מגרשים מסוימים, ואם רוצים להחליף חברת אבטחה? זה לא בהכרח יעזור, כי מדובר באותו כוח אדם שמגיע למגרשים. הסיבה? לכל חברה יש כמות מאבטחים מסוימת ומוגבלת בהתאם לעבודה בשגרה, כאשר לפני כל משחק הקבוצות וחברות האבטחה שלהן נדרשות לקבל אישור מהמשטרה לקיום המשחק - והמשטרה היא זו שקובעת, על בסיס מודיעין והערכות משותפות, כמה מאבטחים יהיו באותו המשחק. לפעמים הן צריכות לנהל משחק ברגישות גבוהה, כך שהמשטרה דורשת לצורך העניין שיהיו 300 מאבטחים ולא 200, ובמקרים כאלה הם לרוב מגייסים אותם מחברות אחרות.

"אין באמת תחרות בתחום, הוא די סגור עם כמות מאבטחים די מוגבלת", כך טענו גורמים בספורט הישראלי. "אתה יכול לראות את אותו מאבטח עובד בכמה חברות או בכמה מגרשים לאורך השבוע. לכן מנהלי החברות עובדים ביחד, המחירים די דומים, וזה לא כזה פשוט להחליף חברת אבטחה אם אתה רוצה לשנות גישה ולקבל שירות טוב יותר. לכאורה אתה תקבל את אותו הדבר בערך ובעלות דומה. החברות האלה צריכות להחזיק אנשים כאשר אין ימי עבודה קבועים, ולשמור עליהם בתוך המקצוע זה לא קל".

המהומה בטרנר בין אוהדי הפועל ב"ש לבני סכנין (מרטין גוטדאמק)המהומה בטרנר בין אוהדי הפועל ב"ש לבני סכנין (מרטין גוטדאמק)

לפי ההערכות, עלות מאבטח במגרש כדורגל נעה בין 550 ל-750 שקל בליגת העל, תלוי בחברה ובאזור. מהם תנאי הקבלה לעבודה בתחום? כדי להיות מאבטח במגרשים צריך להיות בגיל 21 ומעלה, לשלוט בשפה העברית, לסיים לימודי חובה במוסד לימודי מוכר על ידי משרד החינוך, לקבל אישור ממשטרת ישראל לכך שאין לה התנגדות כי אותו אדם יהיה אמון על אבטחת אירועי ספורט בהתחשב בעברו הפלילי, ולעבור קורס הכשרה לסדרנות.

המאבטחים מגיעים מאוכלוסיות שונות ומגוונות. לצד מאבטחים חסונים שעובדים בתחום במשך שנים, יש גם פנסיונרים שמעדיפים להימנע מעימותים והם מוצבים באזורים שקטים, יש צעירים שאין להם מודעות לתחום כמו שיש ביחידות אבטחה ויש גם חברות שמעסיקות לא מעט בני מיעוטים שלא בהכרח מכירים באמת מהי התמודדות עם מפרי סדר או קהלים גדולים במגרשים.

"אין סיכוי שינצחו במלחמה מול המתפרעים ביציעים עם כוח אדם כזה", קבע אדם שמכיר את התחום. "חברות האבטחה והמשטרה מעבירים אותם הכשרה של שבוע ימים. לא חייבים ניסיון בצבא, לא רובאי ספציפי, לחלקם אין להם מושג באבטחה. כל עוד הם מדברים עברית ועוברים את הקורס, הם מקבלים תעודה. אני קורא להם סדרנים, לא מאבטחים, כי אין להם מודעות של אבטחה. מאבטח ממוצע בכדורגל לא יודע לזהות איומים מתקרבים, לא יודע דפ"אות ומה עושים בכל מצב ברגע האמת. זו בעיה כי איכות המאבטחים במגרשים ברמה נמוכה, יש רק חברה אחת או שתיים שיודעות להתמודד עם זה באמת, וגם הן מוגבלות בסמכויות ולרוב נמצאות בחיכוך תמידי עם האוהדים".

השוטרים מול הקהל של מכבי חיפה (רדאד גהשוטרים מול הקהל של מכבי חיפה (רדאד ג'בארה)

מאבטחים שנמצאים במשך שנים במגרשים העידו: "לאחרונה נהיה טרנד כזה שאחרי גולים יש 50 איש שקופצים לתחומי המגרש והם אפילו מתחבקים עם השחקנים. ההוראה היא להדוף אותם ולהחזיר אותם ליציע, אבל אם אחד ברח למגרש מה תעשה? תשים 300 מאבטחים מול היציע אחר כך? זה לא פתרון ישים. גם איך אני יכול למנוע מילד לקפוץ למגרש? בשביל זה על כל אוהד צריך לשים מאבטח. מי שרוצה לפרוץ למגרש - יפרוץ, השאלה כמה מהר תגיע אליו. אגב, זה תקף גם לבית פרטי, כי אם יש לך פורץ חמקמק ומתוחכם שרוצה להיכנס פנימה, לא יעזרו לך הסורגים, האזעקה והמצלמות - הוא יפרוץ ויעשה מה שבא לו כל עוד אין ענישה מרתיעה שתפגע בו".

גם לגבי הפירוטכניקה האסורה טוענים המאבטחים במגרשים: "מי שרוצה להכניס אבוקה ימצא את הדרך, וכבר ראינו דברים הזויים, הבעיה היא שאנחנו לא יכולים להיכנס ליציע כדי לתפוס אותו בזמן שהוא מדליק אבוקה כי אין לנו סמכויות מעצר וכל דבר כזה דורש אישור ממנהל האירוע. לרוב זה מטופל רק אחרי המשחק מול המשטרה".

ואכן, לחברות האבטחה אין סמכויות רחבות מול האוהדים. לפי החוק, כל מאבטח יכול לקרוא לסדר כל אדם המפריע לסדר הציבורי, לדרוש ממנו לעזוב את המקום או להוציאו מהמגרש. בנוסף, הוא רשאי לעכב אוהדים עד להגעת קצין משטרה ולהפעיל כוח סביר לצורך זה. עימות ישיר עם אוהדים זה משהו שלאחרונה מעדיפים להימנע ממנו במגרשים, כפי שאמר גם מפקד מחוז חוף במשטרה, יחיאל בוהדנה, שהסביר מדוע הפסיק את המשחק בין מכבי חיפה למכבי תל אביב בשבוע האחרון: "היו לי שתי ברירות, או שאני נכנס ליציע עם השוטרים ומייצר סכנה הרבה יותר משמעותית, או לסיים את המשחק. בחרנו לסיים את המשחק".

המשטרה בסמי עופר. החליטו לא להיכנס ליציע (עמרי שטיין)המשטרה בסמי עופר. החליטו לא להיכנס ליציע (עמרי שטיין)

גורמים בכדורגל הישראלי ביקרו את המשטרה וטענו: "למה שוטר לא יכול להיכנס ליציע, לבוא בשקט ולקחת עבריין לזינזאנה? למה זה חייב להיות באלימות? אין פתרון אחר? יש ביציע 40 מתפרעים בלי נשק שהורסים לכולם ואף אחד לא מוכן לגעת בהם, זה לא ייאמן. המאבטחים בלי סמכויות, השוטרים מעדיפים שלא להיכנס ליציע גם כי הם לא יכולים לעשות זאת במסגרת החוק, ואם הם נדרשים לזה אז יש חשש שהאירוע יסלים והם מפחדים שהאירוע ייגרר למאבק אלים וקיצוני ביציע. אז כולם מנסים להעביר את האירוע בשקט ומעדיפים לקפל הכל וללכת הביתה, כך שהמתפרעים מנצחים. לכן הקבוצות מנסות למזער נזקים, כך שחלק מהדברים לכאורה נעשים בהסכמת המועדונים. כולם עוצמים עין ומקווים לטוב. בקבוצות לכאורה אומרים לאוהדים 'רק אל תדליקו אבוקות על הדשא ותבטיחו לא להתפרע, כדי שלא נחטוף קנסות כבדים' - ועכשיו זה מתפוצץ להם בפנים. עשרות אנשים הורסים לעשרות אלפים".

לפי גורמים בספורט הישראלי, חברות האבטחה הן לא באמת הבעיה המרכזית של הספורט הישראלי, אלא דווקא רשויות החוק. לטענת גורמים בתעשייה, גם אם חברות האבטחה עושות את העבודה ומביאות רשימת שמות של 20 אוהדים שזוהו באצטדיון כמתפרעים, כולל תיעוד ברור ומפליל שלהם, הם מורחקים לתקופות קצרות מהמגרשים וחוזרים לאחר מכן. לפעמים, הם חוזרים ליציע אפילו בזמן תקופה ההרחקה, כי אין אף גורם שמפקח על זה באמת.

אבוקות ביציע. המתפרעים כבר לא חוששים (רדאד גאבוקות ביציע. המתפרעים כבר לא חוששים (רדאד ג'בארה)

"משטרת ישראל ויתרה על הספורט", קבע גורם בקבוצת כדורגל בארץ. "המאבטחים עושים את עבודתם, הביאו שמות של אוהדים, תפסו אוהדים עבריינים, הוציאו סרטוני וידיאו מפלילים של האוהדים המתפרעים, ומה קרה? המשטרה הביאה אותם לבית המשפט, הם הורחקו ל-60 יום ונגמר הסיפור. הייתה פעם אחת שאוהדים אפילו הורחקו לתקופת הפגרה או הורחקו מהאצטדיון של היריבה שממילא הם לא יגיעו אליו בחודשיים הקרובים. אין טיפול מניעתי של המשטרה לפני המשחקים כי היא לא מייצרת מספיק פעולות חקירה ומניעה, אין החלטות הגיוניות בבתי המשפט וגם אין אכיפה בפועל. אי אפשר למגר את האלימות ככה והאמת שזה נראה שבכלל לא רוצים למגר אותה".

אבי אטיאס, מנכ"ל ובעלים של חברת הייעוץ הביטחוני 360GSS, קבע: "יש צורך להקים גוף משטרתי ייעודי לספורט, בשילוב הרחבת סמכויות שיפוט וענישה. צריך לבנות יחידת משטרה ייעודית שעוסקת באלימות בספורט, שבתוכה יש גופי מודיעין, סייבר, וכוח לוחם שיכול להגיב לכל אירוע שמתרחש באזורים שונים באצטדיון, כולל במנהרה, בחדרי ההלבשה ובתוך בקהל. התחום השיפוטי חייב לעבור רפורמה, עם ענישה מרתיעה, כולל הרחקות ארוכות יותר, מאסרים, מעצרי מנע מנהליים, בניית רשימה שחורה של אוהדים בעייתיים שיורחקו לצמיתות, וחייבים לאפשר לחברות האבטחה להשתמש במערכות זיהוי פנים חכמות במגרשים. כל זה יצמצם את היקף האירועים, כמעט לאפס כמו באנגליה. לא הייתי מעניש את הקבוצות במקרים הללו".

אבי אטיאס, משמאל, מאבטח את נובאק גאבי אטיאס, משמאל, מאבטח את נובאק ג'וקוביץ' בישראל (שחר גרוס)

כבר עכשיו, רשויות החוק במדינה לא לוקחות ברצינות את חוק איסור אלימות בספורט, בו צוין במפורש כי כל אדם שמכניס חפץ אסור לאירוע ספורט, כמו חומר נפץ, סכין או אמצעי פירוטכניקה - דינו, מאסר של שנתיים עד חמש שנים. במקום זאת, בתי המשפט מקלים ראש ומסתפקים בהרחקה קצרה מהמגרשים. הסיבה? לשופט ממוצע בבתי המשפט, אלו נראות עבירות ברף פלילי נמוך, בטח בהשוואה לתיקי אלימות, סחיטה, רצח או נזק ממשי שמסכן את הציבור. כל עוד אין פגיעה משמעותית בגוף או בנפש, העונש יהיה בהתאם.

לכן, כנראה, הספורט הישראלי נמצא בלופ אינסופי. פעם בכמה חודשים יש אירוע אלימות חריג, ראשי הספורט הישראלי אומרים את אותן האמירות, מנסחים חוקים או משנים את תקנון הענישה בהתאחדות לכדורגל, המצב נרגע לתקופה מסוימת, השקט חוזר - ובעוד כמה חודשים זה שוב יתפוצץ, וחוזר חלילה. דווקא מהתקנון המשמעתי החדש של ההתאחדות, רוב ראשי הקבוצות מרוצים. יש מדרג ענישה ברור, אין יותר עונשים קולקטיביים קיצוניים, וגם אם יש כאלה - האוהדים שלא יכולים לבוא למשחקי חוץ גמורים מזה, כך לטענת הקבוצות, מה שגורם להם להבין שהם צריכים להירגע.

שר התרבות והספורט מיקי זוהר ואנשיו שוחח השבוע עם שר המשפטים יריב לוין ועובדי לשכתו. על הפרק היה נושא המצלמות החכמות, שיודעות לזהות מי ביצע עבירה פלילית ביציעים, להתמקד בו ולהעביר לכוחות המשטרה שעומדים ביציאה את תמונתו כדי שייעצר מיד לאחר המשחק או שיינתן לו קנס מנהלי. בשלב זה גורמי המקצוע במשרד המשפטים מתנגדים להפעלת מערכות מהסוג הזה בגלל החשש מחדירה לפרטיות, על אף שהם כבר אישרו בעבר למשטרת התנועה להפעיל מצלמות טקטיות שמצלמות את פנים הרכב אם נהג אוחז בפלאפון בזמן נהיגה, גם אם התיעוד הזה עלול לפגוע בצנעת הפרט, וזאת משום שיש בכך סכנה לשלום הציבור בכבישים. גם נושא של טביעת אצבע וכרטיס אוהד אישי שיוצגו בכניסה למגרשים נבחן בעבר, אבל לא זכה לאישור, וייתכן שזה ייכנס לתהליך של אישורים. 

שר התרבות והספורט מיקי זוהר (עמרי שטיין)שר התרבות והספורט מיקי זוהר (עמרי שטיין)

כמו כן, נבחנת האפשרות לשדרג את היחידה המשטרתית למניעת עבירות אלימות בספורט. שר הספורט זוהר חתם על המסמך להרחבת היחידה ובמשרד לביטחון לאומי הבטיחו שגם יחתמו בתחילת השבוע. כרגע יש ביחידה כ-13 תקנים של שוטרים, אך אותם שוטרים מפוזרים ברחבי הארץ ועוסקים גם במשימות אחרות, ולכן אחד מהרעיונות הוא להקים גוף משטרתי מבצעי ייעודי, שיורכב משוטרי יס"מ או יוצאי יחידות מובחרות בצה"ל, כך שיהיה עם סמכויות מיוחדות ויידע כיצד להתמודד עם המתפרעים במגרשים בפעולות שקטות ויעילות. כבר שנתיים מבטיחים שהיחידה תגדל לכ-30 איש. אבל עד כה משרדי הממשלה לא חתמו על זה, ומבטיחים שזה יקרה עד שני.

המדינה מעבירה כ-40 מיליון שקל לאיגודים ולהתאחדויות לטובת שיטור וסדרנות באירועי ספורט, אך התחושה היא כי זה לא מועיל באמת והכסף נשרף. למשרד התרבות והספורט הוצע לשדרג את כוחות האבטחה והסדרנות במגרשים, כך שיוצאי שירות קרבי בצה"ל יוכלו לעבוד במגרשי הכדורגל ולקבל מענק של עבודה מועדפת לאחר שחרורם מהצבא. ההנחה היא שבמקום עבודה בתחנות דלק, הם יוכלו לעשות משהו מועיל יותר לטובת החברה. אם בכל מחזור גיוס משתחררים כ-3,000 יוצאי יחידות קרביות, מספיק ש-10% מהם יגיעו לעבוד באבטחה במגרשים לחצי שנה, ואז חלקם אולי גם יישאר לעוד כמה חודשים כדי שיוכל להתפרנס מעבודה בשעות הערב במגרשים בזמן הלימודים, והחברות ירוויחו כוח אדם איכותי יותר.

מאבטח בחיפה מפריד בין טייריס אסאנטה לאוהד שפרץ למגרש (רדאד גמאבטח בחיפה מפריד בין טייריס אסאנטה לאוהד שפרץ למגרש (רדאד ג'בארה)

אלא שהקבוצות רוצות שינוי מיידי. המועדונים המובילים העבירו מסר כי מבחינתם צריך להחזיר את המשטרה למגרשים, להקים גוף משטרתי לספורט שמתעסקת בעבריינים שיש בכל קבוצה גדולה ויודעת איך לעבוד מולם. הקבוצות דורשות יחידה של עשרות שוטרים שיעסקו בכל יום רק באוהדים המתפרעים ויפעלו באופן אחיד ובהיגיון, כך ששוטרים לא יעלו ליציע ויכו אוהדים בגלל שלט מחאה שלא מוצא חן בעיניהם ומצד שני יעדיפו לא להיכנס ליציע כאשר ישנם אוהדים שפועלים כדי לפוצץ משחק.

מבחינת הקבוצות, זה נכון שהמשטרה עסוקה בדברים חשובים יותר בעת הזו, אבל בסופו של דבר יש פה גם עניין ציבורי גדול. יש ילדים שצופים באירועי האלימות הללו, יש תיעודים מהמגרשים שגורמים לאנשים נורמטיביים להתרחק מהספורט, ובעיקר כי יש קהל גדול שרוצה בסוף היום פשוט לראות כדורגל.

אסור לפספס
נגןברק יצחקי לוקח נקודה בטניס על אנדי רם
יצחקי מנצח את אנדי רם בטניס וחוגג בגדול
נגןהאוהד שהצליח לחמוק מהמאבטח של ליאו מסי
האוהד שהצליח לחמוק מהמאבטח של ליאו מסי
נגןעשן האבוקות התפשט, השופט עצר את המשחק
עשן האבוקות התפשט, השופט עצר את המשחק
נגןציון 10 בלה ליגה: תצוגות מופת לשחקן יחיד
ציון 10 בלה ליגה: תצוגות מופת לשחקן יחיד
/* LAST / NEXT ROUNDs */