סמואל צ'וקואזה מסומן כבר למעלה משנתיים כאחד הכישרונות הגדולים ביותר באירופה, לבטח מבין הצעירים שנמצאים על סף קפיצת המדרגה לקבוצות הפאר של היבשת, לצידם של ג'יידון סאנצ'ו, ניקולו זניולו, קאי האברץ, אדוארדו קאמבינגה, פראן טורס, ויקטור אושימן ואחרים.
קשה להאמין עכשיו, אבל הווינגר של ויאריאל, ששמו מקושר לברצלונה מאז שפרץ בלה ליגה, היה מקושר להגיע לקבוצת הנוער של הפועל כפר סבא, אך במועדון סירבו לשלם על כרטיס טיסה עבורו והציעו לו שכר של 1,800 ש”ח בלבד לחודש.
הוא בוודאי לא ממש שקל את ההצעה, כשסוכניו עדכנו אותו על ההתעניינות לגביו מספרד, אנגליה ופורטוגל, אבל הקשיב לה בנימוס, התייעץ עם המנג'ר שלו מהאקדמיה בה גדל, העביר אותה לסוכניו, וכעבור זמן מה עלה על המסלול שיוביל אותו להיות אחד השחקנים היותר מסקרנים בלה ליגה. בלי שום קשר, גם היה סיכוי של אחד למיליון להוציא אל הפועל העברה שכזו, כפ"ס ’דאגה’ למחוק אותו מהר מאוד.
הניגרי המוכשר, שכמה חודשים אחר כך התגלגל לקבוצת הנוער של ויאריאל, התקדם לקבוצה השלישית (שבועיים במדיה הספיקו), אחר כך לשנייה ומאז הפך לאחד השחקנים המסקרנים ביותר בספרד עם תג מחיר של 65 מיליון אירו, אחרי שליברפול הציעה 30 מיליון ונדחתה ובזמן שצ'לסי וארסנל, אצלה הוא יוכל לסגור מעגל, מתכננות להגיש הצעות בקיץ - הניגרי בוודאי לא מצטער על שלא הגיע לישראל.
זה אולי משתמע כעת שלעומת אנשי כפ"ס, שלבם נצבט בכל פעם שהם צופים בו מכדרר בליגה הספרדית, צ'וקואזה כנראה לא זוכר את אותם ימים שהאופציה הזו הונחה על שולחנו, אבל למען האמת הוא עדיין בקשר מדי פעם עם אותו סוכן ישראלי שהניח אותה והיה אז בתחילת דרכו.
“היינו חסרי ניסון בהבאת זרים”
"כשהגיעה ההצעה לבחון את צ'וקואזה כבר הכרתי אותו טוב, ישבנו וראינו את המשחקים שלו בנבחרת הצעירה", אמר ל-ONE גיא בלום, מי שהיה הסמנכ"ל במועדון מהשרון והאחראי על מחלקת הנוער. "ב-2015 הבחור כיכב בניגריה שזכתה באליפות העולם עד גיל 17, והיה ברור שמדובר בכוכב".
"באותה תקופה עוד היינו חסרי ניסיון בהבאת שחקנים זרים לנוער, כמו רוב המועדונים שיש להם קבוצת נוער בליגה הלאומית ששואפת לעלות ליגה ועל הדרך אולי למצוא שחקן מבטיח שיוכל לעלות לבוגרים במחיר נמוך", הודה בלום, שאז טיפל בנושא בכפ"ס והיום הוא סוכן שחקנים בשוק האפריקאי. "החלטנו לחפש באפריקה. כל מנהל מועדון ומאמן נוער בארץ מקבל המוני פניות מאינספור סוכנים, ישראלים ואפריקאים, תמיד, שמציעים את ה'מסי הבא של אפריקה', שמוכן להגיע למבחנים על חשבונם ורק מחפש מועדון שייתן לו הזדמנות להצליח בגדול.
"הם גם מבטיחים שהוא כמובן יכניס למועדון הרבה כסף בעתיד וכל מה שהמועדון צריך זה לתת לו זו במה, קצת כסף בכיס ומקום לגור, מינימום של דרישות בתמורה למקסימום של תוצאות, בוננזה אמיתית שאי אפשר לסרב לה. זה לא תמיד ככה. זה יכול לקרות, אבל צריך לדעת להתנהל נכון וצ'וקואזה הוא פספוס שעבר לנו מתחת לרדאד כי עלה על הפרק וירד מהר מאוד".
הצעה נמוכה וקשר שנפלט מק”ש במקום כרטיס טיסה
הסיפור הוא כזה. כבר בקיץ 2016 ועד לינואר 2017, כפ"ס חיפשה זר לקבוצת הנוער. כפי שקורה אצל רוב קבוצות בארץ, שמתעסקות בנושא על אש קטנה במשך הקיץ ומגבירות קצב כשחלון ההעברות של הבוגרים נסגר (בעוד חלון הנוער פתוח ברציפות כחצי שנה עד סוף ינואר), החיפושים ארכו כמה חודשים וברוב המקרים מדובר לבסוף בפתרון הקל ביותר ולאו דווקא בהשקעה עתידית עם מחשבה אמיתית.
שחקנים הוצעו, נשקלו, נפסלו, היו כאלה שכפ"ס לא הייתה יכולה להרשות לעצמה, אבל גם כאלה, בין לבין, שפשוט התפספסו, בשילוב של כמה סיבות. אחד מהם, הוא צ'וקואזה. מי שהוחתם לבסוף היה ג'ונסון ג'וה, קשר אחורי שהיום משחק בקבוצת המילואים של ויטוריה סטובאל הפורטוגלית. הוא שיחק כחצי עונה במדי הירוקים מהשרון, החל מינואר 2017, ולא השאיר חותם יותר מדי גדול, בזמן ש"סאמו" עשה את דרכו לספרד.
למה ג'וה ולא צ'וקואזה? בפשטות, כרטיס טיסה ושכר נמוך מדי, באופציה שעלתה וירדה עד מהרה. אבל מדובר בקצת יותר מזה. ג'וה נפלט ממבחנים בעירוני קריית שמונה וכבר היה בישראל. אופציית הרכישה עליו הייתה כ-40 אלף דולר מקבוצתו בניגריה בסיום העונה וההשאלה בחינם. הכוכב של ויאריאל היום, שכיכב בזירה הבינלאומית ושמו היה מוכר לסקאוטים באירופה, עבר בין לא מעט סוכנים בתקופה ההיא.
אחרי שחזה בחבריו לנבחרת עוברים לאירופה בזה אחר זה, כמו למשל אושימן שעבר לוולפסבורג והגיע ל-ליל, "סאמו" ביקש מהסוכנים לעבור גם הוא כמה שיותר מהר. הוא היה כבר סגור בארסנל, אחרי שארסן ונגר אישר אישית את הבאתו לאקדמיה ביחד עם חברו קלצ'י נווקאלי (שמאז התגלגל לווסקה מהליגה הספרדית השנייה), אבל לא הוחתם בשל דרישה גבוהה ואף מוגזמת מצד דיימונד אקדמי הניגרית.
העסקה התפוצצה. גם צ'לסי ופורטו הוזכרו כמתעניינות לפי הדיווחים דאז, אבל קרבות הסוכנים והדרישות המשתנות מצידם ומצד קבוצתו, הפילו עסקה אחר עסקה. מכפר סבא נדרש תחילה סכום של 120 אלף דולר באופציה לרכוש אותו, בסכום שהשתנה, האמיר, במו"מ שלא היה ממש רציני לגבי מחירי ההשאלה, השכר והאופציה לרכישה ועבר בין כמה וכמה סוכנים ניגרים, שכל אחד בדרכו ובזמנו, ניסה למכור את השחקן לכל המרבה במחיר.
בשרון ימשיכו להמתין ליעקובו הבא
כשהקרבות פסקו, צ'וקואה מצא את דרכו לספרד באוגוסט 2017, שם ויאריאל קלטה אותו לקבוצת הנוער ושילמה בעבורו חצי מיליון אירו, סכום לא מבוטל על נער ניגרי, בזמנו עוד לא בן 18. בכפ"ס העדיפו לבחון את ג'וה, עליו לא היה צורך לשלם כרטיס טיסה שמוערך בכ-800 דולר, לכן המו"מ עם הסוכנים הניגרים היה עקר, שכן הירוקים כלל לא היו מוכנים לממן את הגעתו לישראל.
בשיא המו"מ, שלא ארך יותר מכמה ימים ובו הירוקים הציעו לשחקן שכר של 1,800 ש”ח, נאמר לאותו סוכן, שאף הנחית שחקן אחר בישראל מאותה נבחרת מפוצצת פוטנציאל: "תגיד לו שייקח את זה. תראה מה איגבני יעקובו עשה אצלנו כבחור צעיר ולאן הוא הגיע בקריירה. תספר לו את זה. שיחשוב על זה, הוא עוד יתעשת". המילים הללו אולי משעשעות, אבל לא כל כך רלוונטיות. כעבור כמה ימים בשרון הבינו כי כמו שהוא על הפרק, כך הוא ירד, אבל הפספוס, בגדר "חכמה בדיעבד", נשאר כזיכרון בלבד.
מאז, התקופה בספרד תוגדר כמובן כ"והשאר היסטוריה", כאשר צ'וקואזה, שהפך לחלוץ נבחרת ניגריה הבוגרת עד מהרה, כבש בספרד כבר 16 שערים ובישל תשעה. מחירו רק הולך וגדל, בעוד מועדוני הצמרת באירופה ממשיכים לבנות עליו כרכש הבא שלהם. בכפ"ס נשארה רק תחושת פספוס בשיחות בין בעלי התפקידים מדי פעם לפעם אחרי משחקים טובים שלו בלה ליגה, ובעיקר הסתלבטויות.
"הוא לא הגיע לכאן בגלל 800 דולר וסעיף אופציית הרכישה, שזה מצחיק ביחס לסכומים שעכשיו רוצים לשלם עליו", סיכם וחידד מבחינתו בלום. "אבל פספוסים כאלה יש הרבה כי ההתלבטויות אלה עולות מדי יום בחלונות ההעברות בכל מועדון, ברוב המועדונים זו אפילו לא התלבטות ורוצים שיציעו להם שחקנים רק אם הסוכן או בעלי האקדמיה האפריקאית מטיס בעצמו את השחקן למבחנים במקום שהקבוצה תשלח מישהו לאפריקה ותוכל לצפות בשחקנים רבים בו זמנית. קבוצות מבקשות השתתפות כלכלית מסוכנים תמיד”.
עוד מספר בלום: “היום, כשאני כבר לא בעל תפקיד במועדון ובכובע הסוכן, אני מבין עד כמה התנהלות המועדונים בעייתית בנושא והשורה התחתונה היא שאי אפשר להחתים כוכבים אם לא מוכנים לשלם אפילו את המינימום על כרטיס טיסה. בזמן שקבוצות מאירופה שולחות סקאוטים לרחבי אפריקה בעלות מינימלית, בארץ נושא הסקאוטינג נופל על מאות דולרים ולכן השחקנים טובים לא מגיעים לכאן. כוכבים לא נופלים מהשמיים ומגיעים על חשבונם. אי אפשר לצפות לזה פשוט".