כשמתחילים לבחון עשור של כל ספורטאי או קבוצה נגלה תמיד גרף עולה ויורד. לצד הישגים גדולים, ישנם רגעים הרבה פחות טובים. לצד תארים, יש גם עונות שפל. זה הספורט. אבל אם יש אחד בנוף הישראלי שהיה במגמת עלייה כמעט תמידית בעשר השנים האחרונות, זהו ערן זהבי.
בעשור הקודם עוד חיפש את דרכו כשחקן צעיר ודשדש בהשאלה בתחתית הליגה הלאומית, אך בזה הנוכחי כבר עלה לגדולה ושבר את כל השיאים האפשריים. מדאבל באדום ששינה את עתידו, דרך עונות קסומות וזלילת תארים אישיים וקבוצתיים בצד הצהוב, ועד חזרה מוצלחת לנבחרת ישראל ושיאים בליגה הסינית. וכן, גם התקופה בפאלרמו וזריקת הסרט היו חלק מהתסריט. ערן זהבי - שחקן העשור.
2009/10 - דאבל באדום
הסיפור של זהבי מתחיל בדיוק עשור אחורה. עם מספר 16 על הגב ושנה לאחר שחזר מהשאלה ברמת השרון, התחיל זהבי את העונה כשחקן מחליף בהפועל תל אביב ורק באמצע העונה פילס את דרכו למקום של קבע ב-11 והציג יכולת טובה. לאחר שזכה בתואר הראשון שלו בקריירה עם גביע המדינה, בגמר בו בישל, הגיע הסיום הדרמטי של העונה, כזה שאין אוהד כדורגל שהרגע לא חקוק לו בזיכרון, לטוב או לרע.
במשחק המכריע של העונה, וכשבמקביל מכבי חיפה כבר הריחה את התואר, הפועל ת”א התארחה בטדי למשחק גורלי מול בית”ר ירושלים. בדקה ה-92 של המשחק, זהבי ניצל הדיפה של אריאל הרוש כדי לשחרר בעיטה עם כל הלב לרשת, העניק את תואר האליפות לוולפסון והשלים דאבל באדום. את העונה סיים זהבי עם 11 שערים מעמדת הקשר, אך חשוב יותר – הרגע הזה היה הפתח לעשור המדהים שלו.
2010/11 - מהמם את ליון, בק טו בק בגביע
לאחר הרגע הזה בטדי, זהבי כבר שחקן מוביל בהפועל ת”א. הקשר סייע למועדון להעפיל לראשונה בתולדותיו לשלב הבתים של ליגת האלופות לאחר שער שוויון קריטי שלו בפלייאוף מול זלצבורג. בבתים של המפעל היוקרתי ביבשת זהבי תרם בישול אחד ושלושה שערים, כשאחד מהם הוא לבטח מהרגעים הגדולים ביותר של שחקן ישראלי – בישול של סלים טועמה הוביל למספרת חלומית של זהבי לרשת של ליון על אדמת צרפת. השער הפנומנלי הזה זיכה אותו בהרכב המחזור השישי במפעל.
בליגת העל שיפר זהבי את מספריו עם 9 שערים ו-12 בישולים שסידרו לו את מלכות הבישולים בתום העונה. בגמר גביע המדינה, משחקו האחרון במדי האדומים, בישל לסלים טועמה וחגג גביע שני ברציפות – בכך חתם את התקופה בצד האדום של תל אביב ויצא לנסות את מזלו בארץ המגף.
2011-2013 - ליגיונר חדש, תקופה פחות מוצלחת בפאלרמו
היכולת של זהבי זיכתה אותו במעבר אל מעבר לים, כאשר בתום חודש יוני של 2011 חתם רשמית בפאלרמו ובכך הפך לישראלי השני שמשחק בליגה האיטלקית אחרי טל בנין. ההתחלה בליגה האירה פנים – למעט המפגשים מול אינטר ומילאן, זהבי פתח ב-9 מתוך 13 המחזורים הראשונים ובהם בישל שלושה שערים וכבש עוד שניים, כולל שער פשוט נפלא מול קליארי. דווקא כשנראה שהוא משתלב בצורה טובה, הישראלי נפצע, נעדר מחמישה משחקים רצופים והדרך שלו נעצרה כשהפסיק לקבל קרדיט עם החזרה לכושר.
את העונה הזו סיים עם 20 הופעות ליגה ועוד שתיים באירופית. בעונה שלאחר מכן (2012/13) שוב סבל מפציעה וכשחזר ממנה לא הרבה לקבל דקות. לאחר 3 הופעות ליגה, בחר זהבי להיענות לחיזורים המתמשכים של ג’ורדי קרויף ולחזור לישראל בינואר, התחנה הבאה – קריית שלום.
ינואר 2013 – החזרה לישראל
לאחר חרושת הדיווחים ומשא ומתן ארוך – זה קרה. מי שכיכב רק כמה עונות קודם באדום והביא דאבל להפועל ת”א, חתם בשורות היריבה העירונית בצהוב וגרם לסערה אצל האוהדים בוולפסון. מהר מאוד זהבי הוכיח לג’ורדי שהיה שווה להילחם עליו. מכבי ת”א, שכבר הייתה בפסגה, צירפה את הקשר ואת ראדה פריצה ולמעשה סגרה את הסיפור ולא הותירה סיכוי למתחרות.
בחצי העונה שלו כבש זהבי עשרה שערים, בישל עוד שישה, כולל שניים ב-0:4 המוחץ על הפועל בדרבי, ולמרות שהגיע רק בחצי השני של העונה, היה לדמות חשובה מאוד במסע הצהוב שהסתיים עם תואר האליפות לאחר עשור. החודשים האלו גרמו אפילו לאוהדים בשער 11, שבתחילה לא אהבו את צירופו, להתענג מיכולותיו. מכאן, העלייה של זהבי לגדולה בקנה מידה ישראלי גדלה משנה לשנה והייתה הפתח לעונות של שליטה בלעדית מצד החבורה מקריית שלום.
2013/14 – אליפות נוספת, שבירת השיא במכבי ת”א והצגת היחיד בדרבי
העונה המלאה הראשונה אותה החל זהבי בצהוב הייתה פשוט הצלחה מסחררת. בזירה האירופית – לאחר הדחה ממוקדמות ליגת האלופות על ידי באזל ומוחמד סלאח, הצהובים הגיעו לשלב הבתים באירופית ומשם המשיכו ל-32 האחרונות במפעל, שם הודחו שוב ע”י השווייצרים והמצרי מיודענו, כשמספר 7 בצהוב סיים עם תפוקה מכובדת למדי של 5 שערים ובישול אחד במסגרות אירופאיות.
בליגה המקומית זה היה הרבה יותר חלק – זהבי סחף את מכבי ת”א לאליפות שנייה ברציפות עם יכולת אדירה ו-29 שערי ליגה ב-34 הופעותיו. נתון מדהים שזיכה אותו בתואר מלך שערי הליגה וכן ניפץ את שיא השערים לעונה במכבי ת”א. הרגע הגדול ביותר של זהבי באותה העונה היה בדרבי שהוכתר על ידי רבים מהקהל הצהוב כגדול בהיסטוריה – עם שלושער אדיר כולל שער ניצחון עמוק בתוך תוספת הזמן, שהשלים מהפך, סידר ניצחון צהוב וגרם לפאולו סוזה, האירופאי האלגנטי, לצאת מכליו ולרוץ אחר הכוכב שלו היישר להמון הגועש והמאושר בשער 11. הרגע בו הפך זהבי לאליל אמיתי בצהוב.
2014/15 – רצף השערים, טרבל ופואד בדרבי
לאחר שהודחה באכזבה רבה בשלב מוקדם מאוד ממוקדמות האלופות והאירופית, מכבי ת”א פתחה במסע להגנה על התואר ולזהבי היו גם את המטרות שלו. מספר 7 שבר את שיא הכיבושים הרצופים לכדורגלן בליגה הראשונה בישראל והדיח את מוטי קקון מהפסגה עם לפחות שער אחד ב-17 משחקי ליגה רצופים, כשהיחיד שעשה זאת ביותר משחקים רצופים מזהבי הוא לא אחר מאשר ליאו מסי עם 21 כאלה בשנת 2013.
את העונה סיים זהבי שוב כמלך שערי הליגה עם 35 כיבושים, הרבה מעל כל היתר, וכן עם תואר האליפות בפעם השלישית ברציפות, אליו הוסיפו הצהובים גם זכייה בגביע המדינה ובגביע הטוטו והשלימו טרבל ענק. אך כל הדברים האלו אולי נמצאים בצל כשחושבים על עונת 2014/15, כי הרגע הזכור ביותר, במובן השלילי, הגיע ב-3 בנובמבר 2014, במחזור ה-12 של הליגה, בדרבי מול הפועל ת”א, באחד מהרגעים השחורים בכדורגל הישראלי.
בדקה ה-33 של המשחק בבלומפילד, מספר דקות לאחר שזהבי כבש שוויון בפנדל וחגג בתנועת הפיו פיו לעבר אוהדי הפועל ת”א, החלה מהומה. אוהד אדום פרץ לכר הדשא והתעמת עם ערן זהבי לאחר מחדל של האבטחה, הדבר עורר כאוס באצטדיון היפואי. זהבי הורחק וזעם, אוהדי מכבי פרצו לכר הדשא, המשחק הופסק ולאחר מכן נקבע כי גורלו יהיה 0:0 ללא נקודות. רגע שלא יישכח מתוך הקריירה המפוארת של זהבי, וחבל שכך.
2015/16 – מסמל אדום לקפטן צהוב, ליגת האלופות, שיא הכיבושים, איבוד האליפות
עם עזיבתו של הקפטן שרן ייני בתחילת הקיץ, קיבל זהבי, שהיה הקפטן השני, את הסרט בבלעדיות. עם הסרט על זרועו ובניגוד לשנה הקודמת, הפעם מספר 7 סחב על גבו את הצהובים עד הבמה הגדולה ביותר – שלב הבתים בליגת האלופות. לאחר צמד שערים ובישולים בסיבוב השני מול היברניאנס, הגיעו ארבעה משחקים אירופאיים שהציבו את זהבי כאחד מגדולי הווינרים של הכדורגל הישראלי. בישול ב-2:1 הביתי לוויקטוריה פלזן בסיבוב השלישי הוביל לגומלין דרמטי במיוחד, בו זהבי כבש צמד וסידר לצהובים את הכרטיס לשלב הפלייאוף.
הגרלת הסיבוב שלפני הבתים זימנה למכבי שוב מפגש מול באזל, שהדיחה אותה פעמים ממפעלים אירופיים בעונה אחת לפני שנתיים. הפעם, לזהבי היו תוכניות אחרות. במפגש הראשון בצרפת, במצב של 2:1 לבאזל, בדקה ה-96 (!) של המשחק, זהבי נגח עם כל הלב, השלים צמד וסידר שני שערי חוץ שהתבררו שבוע לאחר מכן כגורליים. 1:1 בבלומפילד בגומלין, שם גם זהבי הרשית, העניק לאלופת ישראל את הכרטיס לשלב הבתים – שם מספר 7 היה אחראי לשער היחיד של הצהובים, שהפסידו בכל ששת המשחקים, בפנדל מול איקר קסיאס ופורטו בסמי עופר.
בזירה המקומית זהבי המשיך לשבור שיאים וציוני דרך. לאחר שציין את שערו ה-100 בליגת העל, ומספר ימים לאחר מכן גם את שערו ה-100 במכבי ת”א בכל המסגרות וכן רביעייה לרשת של עירוני קריית שמונה, התפנה זהבי למטרה הגדולה – שבירת שיא הכיבושים לעונה אחת אשר היה שייך לניסים אלמליח עם 30 שערים בשנות ה-50. כמו כל אתגר שניצב בדרכו של זהבי במהלך העשור, גם זה הושג. שער ניצחון דרמטי מול בית”ר ירושלים קבע 31 שערים והציב את זהבי לבד בפסגה, כשבסוף העונה המספר גדל ל-35 שערים בעונה אחת, שיא שבוודאי יהיה קשה לשבור. אולם, יחד עם עונה אדירה שלו באופן אישי, זהבי לא חגג אליפות נוספת כשבאותה העונה הצהובים נפרדו מהתואר להפועל באר שבע, וזמן קצר לאחר מכן, נפרדו גם מזהבי.
2016 – הטירוף הסיני החל
לאחר שלוש שנים מוצלחות בקריית שלום, זהבי שוב יצא לנסות את מזלו מעבר לים. ב-29 ביוני חתם זהבי בגוואנגז’ו ר.פ הסינית ומכבי קיבלה תמורתו סכום המוערך בכ-8 מיליון דולר. למעשה, לזהבי לא היה יותר מדי זמן למנוחה כיוון שהליגה הסינית משוחקת בזמנים שונים של השנה מאשר הליגות בישראל (מתחילה במרץ, נגמרת בנובמבר) כך שהוא הצטרף במהלך העונה. ההתחלה? הייתה מצוינת עבורו. שער ובישול במשחק הבכורה ושלושער בגביע לאחר מכן היו הסנונית הראשונה לתקופה בה זהבי הטריף (ומטריף עד היום) את הליגה הסינית. את עונתו הראשונה בגוואנגז’ו סיים מספר 7 עם 17 שערים ו-6 בישולים ב-19 הופעות בכל המסגרות.
בעונה שלאחר מכן שיפר זהבי עוד יותר את קצב מספריו ובגיל 30 נראה כי פרח מחדש. יש שיאמרו, אולי בצדק ואולי לא, כי הליגה הסינית חלשה ולא מדד, אך עם מספרים אי אפשר להתווכח. העונה המלאה הראשונה שלו בגוואנגז’ו הסתיימה עם 31 שערים ו-11 בישולים בכל המסגרות, תוך שהוא מבקיע כמעט בכל משחק כולל רביעייה אדירה ב-2:6 על ינביאן במחזור ה-18. 27 שעריו במסגרת הליגה הציבו אותו כמלך שערי הליגה הסינית, במה שזיכה אותו בתואר כדורגלן השנה של סין, לאחר שזכה בתואר זה כבר פעמיים בישראל עם מכבי ת”א (2013/14, 2014/15).
ספטמבר 2017 – זריקת סרט הקפטן
באותה העונה, כשהוא בשיא יכולתו, הגיע גם רגע שפל בקריירה הענפה של זהבי. נבחרת ישראל, עם אלישע לוי על הקווים, אירחה את מקדוניה בסמי עופר במסגרת מוקדמות מונדיאל 2018. במצב של 1:0 לאורחת, ובשל קריאות בוז צורמות שספג מהקהל החיפאי, ערן זהבי, קפטן הנבחרת, השליך את הסרט מידו באחד מהאירועים המבישים בכדורגל הישראלי.
בעקבות המקרה, הוחלט לנקוט בצעדים כנגד זהבי והוא הושעה מנבחרת ישראל, אולם יום למחרת בחר השחקן בעצמו להודיע על פרישה מהמדים הלאומיים בעקבות המקרים והודיע: “טעיתי, אני מתנצל, תודה על ההזדמנות ללבוש את המדים. אני פורש מהנבחרת”. הדבר היה כרעידת אדמה בכדורגל הישראלי. הכוכב הגדול ביותר, מי שהניחו על כתפיו את גורל הנבחרת, עזב אותה בטריקת דלת. ספק אם מישהו חשב באותו הרגע מה יקרה שנתיים לאחר מכן – כשערן זהבי יסגור מעגל, ויעשה זאת בגדול.
2019 – קמפיין אישי אדיר בנבחרת, הכובש הישראלי המצטיין, שיאן הכיבושים לעונה בליגה הסינית
השנה האחרונה של העשור. אם הגעתם עד לכאן אתם בוודאי מבינים מדוע נבחר ערן זהבי לכדורגלן הישראלי של העשור, ובפער ממתחריו. רגע לפני שהוא חותם עשור מוצלח, בו שבר שיאים, רשם ציוני דרך וזלל תארים, כשהוא בגיל 32, זהבי היה רעב, וסיים את העשור עם שנת השיא שלו.
שנה לאחר תקרית סרט הקפטן והפרישה, זהבי חזר למדים הלאומיים בסוף 2018 ונכלל בסגל של אנדי הרצוג למשחקים מול אלבניה וצפון אירלנד במסגרת ליגת האומות. הקמפיין הסתיים עם שער ובישול של זהבי, אך בקמפיין שבא אחריו כבר כיכב בגדול. אמנם סרט הקפטן נשלל ממנו ועבר לביברס נאתכו, אך את הקמפיין האחרון זהבי הנהיג לגמרי.
את קמפיין מוקדמות יורו 2020 ישראל סיימה רק במקום החמישי, אך עבור מספר 7 בכחול זה היה טורניר פשוט מדהים – 11 שערים בעשרה משחקים, כולל שני שלושערים רצופים (מול אוסטריה ולטביה) הציבו אותו במקום השני בטבלת מלכות הכיבושים של הטורניר, יחד עם כריסטיאנו רונאלדו וקרוב כל כך להארי קיין שסיים ראשון עם 12 שערים. כל שנותר לנו הוא לבקש שבפתיחת העשור הבא, החלוץ והנבחרת יעשו את מה שכרגע נראה בלתי יאמן – להשיג את הכרטיס ליורו 2020 בתום שלב הפלייאוף.
זהבי, כהרגלו, לא כיכב רק במדים הלאומיים אלא המשיך להיות הכוכב של הליגה הסינית. את העונה האחרונה, שהסתיימה בחודש שעבר, זהבי חתם עם עוד הישג לקורות החיים. ב-1 בנובמבר 2019, זהבי וגוואנגז’ו פגשו את בייג’ין רנה כשלזהבי הייתה מטרה אחת. חלוץ הנבחרת הגיע למפגש עם 28 שערים, כשחסר לו אחד על מנת לשבור את שיא הכיבושים לעונה אחת בסין, שיא שהיה שייך לאלקסון הברזילאי. זהבי הרשית בפעם ה-29 ובכך עשה זאת בפעם השנייה בקריירה – שיאן הכיבושים לעונה בישראל, שיאן הכיבושים לעונה בליגה הסינית.