בעקבות אירועי האלימות בכדורגל הישראלי, ובראשם תקיפת השוער מתן עמבר על ידי אוהדי הפועל תל אביב ופיצוץ המשחק של מכבי חיפה ומכבי תל אביב, הכנסת קיימה היום (שני) דיון מיוחד בנושא. הדיון נערך במסגרת הוועדה לביקורת המדינה והוועדה לחינוך, תרבות וספורט.
בדיון לקחו חלק שר התרבות והספורט מיקי זוהר, נציגי המשטרה, ההתאחדות לכדורגל והקבוצות, מנכ”ל מכבי חיפה איציק עובדיה ומנכ”ל בית”ר ירושלים כפיר אדרי.
שר התרבות והספורט, מיקי זוהר: “עשינו מספר פעולות שלצערי חלקן צלחו וחלקן לא ולצערי אנחנו עדיין נמצאים בתוך הבעיה. הפתרון הבלעדי לעניין האלימות בספורט הוא מצלמות לזיהוי פנים. הדבר הזה באופן ברור וחד, הוא הפתרון הבלעדי שיוביל לשקט במגרשים. יש היום טכנולוגיות שאנחנו כבר ראינו אותן ובחנו אותן, שמשתמשים בהן בכל רחבי העולם, שמביאות ל-100% תפיסה של העבריינים. ברגע שיש מצלמה לזיהוי פנים, גם אם אתה רעול פנים שגם את זה אנחנו רוצים להוציא מחוץ לחוק, אפשר להגיע אליך דרך העיניים. כל אוהד שיעשה עבירה פלילית, ייתפס ב-100% וייענש ב-100%. בשלב ב’ נטפל גם בעניין הענישה. מי שמונע נכון לעכשיו את עניין המצלמות לזיהוי פנים זה מחלקת ייעוץ וחקיקה של משרד המשפטים, מחשש למאגרי מידע ואנחנו רוצים לתת גם לזה מענה”.
אם לא נשים מצלמות לזיהוי פנים, האלימות לא תיפסק. קשה מאוד לעצור את כניסת האמל”ח פנימה, יש הרבה שיטות יצירתיות להחביא אותו עוד לפני המשחקים, קשה למגר את התופעה. הדרך למניעת כניסת האמל”ח בהכרח גם יוצרת חיכוך בין המשטרה לאוהדים כי היא נאלצת לעשות בדיקות פולשניות וגורם למאבקים מול שוטרים. אם יהיו לנו מצלמות, לא נצטרך כלום. ברגע שזיהינו את העבירה, שוטר יוכל להגיע לאותו עבריין והוא ייענש. היום יש כלים שנתנו למשטרה, לא מספיקים אבל הם קיימים, של קנסות מנהליים והרחקות מהמגרש ללא שופט, אבל בראש ובראשונה אנחנו צריכים למצוא את הדרך למצוא את העבריינים. זה כבר עבר את ועדת השרים לעניינים חקיקה. אני חושב שקבוצות הספורט חייבות להכריע עם עצמן, שכל אוהד שנכנס למגרש יהיה אוהד מזוהה. זה אירוע שהקבוצה מארגנת אותו, אתם קובעים מי נכנס ומי יוצא. לדעתי, זכותכם החוקתית היא גם לזהות כל אחד ואחת מהנכנסים. אם אתם מוכרים כרטיס או מנוי, צריך להיות אדם מזוהה שנכנס למגרש”.
“זכותכם (הקבוצות) הלגיטימית להתקין מצלמות לזיהוי פנים גם לטובתכם, כדי לשלול מנויים לאוהדים שמתפרעים. אתם, קבוצות הספורט, גם תזהו את האוהדים הפורעים וגם תמנעו כניסה אם צריך. אתם תעבירו בכל משחק מידע למשטרה לגבי אוהדים שפגעו בהליך המשחק התקין ואני מודיע פה שמשרד התרבות והספורט יממן את כל העלויות האלה, הוא יממן את זה לכל המגרשים, את כל ההוצאות לתפעול המערכת. אנחנו נוציא קול קורא מסודר לכל קבוצות ליגת העל, יעלה כמה שיעלה. את המערכה הזאת אני לא יכול לנצח לבד, זו מערכה שכולם צריכים להירתם אליה. העלות צפויה לעלות כ-6-7 מיליון שקלים”.
ח״כ נאור שירי התערב והעיר: “אתם לא תממנו את זה. למשרד שלך אין כסף. אין לכם כסף”.
זוהר המשיך: “זו משימה חשובה לעשות שופט ספורט, אני יודע שיריב לוין מנסה לעשות את זה ללא הצלחה כי יש עומסים גדולים על מערכת המשפט. ננסה לעשות את זה יחד עם הרחבת הענישה. אבל הצעד הראשון צריך להיות מערכת לזיהוי פנים. אני קורא למנהלות לגייס דיון דחוף על מנת שכל קבוצות הספורט בישראל יוכלו לזהות את האוהדים שנכנסים למגרש ולהעביר למשטרה את שמות הפורעים”.
“מלבד החמרת הענישה, הפתרון המרכזי הוא קודם כל היכולת האכיפתית, לא יכול להיות שיהיה פושע במגרש שלא ייתפס”.
ראש היחידה המשטרתית לעבירות אלימות בספורט איציק עמיר: “יש שיפור בעניין המורחקים. הם מחויבים להגיע לכל משחק של קבוצתו ארבע שעות לפני משחק ועד שעה אחרי. לא מתייצב? הוא מקבל קנס 2,000 שקל. יש 111 מורחקים נכון לעכשיו. השינוי בהרחקות הוא המקסימום ל-60 יום, כאשר יש בהפרה חוזרת 150 ו-180”.
איציק עמיר המשיך: “מאז שהתחלנו את חלוקת הקנסות למתפרעים, חולקו 132 דו״חות. זה מאז מאי 2024. דו”ח על פירוטכניקה או פריצה למגרש זה 3,000 שקל. האירוע מנוהל בניהול אזרחי, אנחנו כמשטרה נמצאים מסביב ובוחרים האם להתערב או לא”.
עמיר חשף לגבי מודל הזיקוקים: “אי אפשר יהיה לאפשר אבוקות, יש בזה חומרים שמסכנים חיי אדם. אנחנו עובדים על המודל של זיקוקים, אפילו עם עשן שעשוי מתירס ללא גלוטן, זה נותן שואו רציני. אנחנו נעשה מודל ונראה איך זה עובד, אני מקווה שנצליח בנושא הזה. במידה ואתה עכשיו מבקש להכניס דגל פריסה ומאחוריו מדליק אבוקות, בגלל זה יש מניעה להכנסת ציוד עידוד. הדבר הזה נבחן באישור תכניות של ההיערכות המבצעית. במידה שמשתמשים בציוד העידוד כדי לאיים על שלום הציבור, אז תהיה מניעה להכניס אותו”.
ח”כ מיקי לוי, התייחס לדברים של נציגת המשרד לביטוח לאומי בהקשר למצלמות לזיהוי פנים: “אנחנו פה כדי לפתור את העניינים המורכבים, תפסיקו לספר לנו סיפורים, אנחנו לא ניתן לכם”. המשרד לביטחון לאומי התבקש לתת מענה תוך 60 יום באשר לאישור מצלמות לזיהוי פנים, לאחר שהנושא היה על שולחנו במשך חודשים ארוכים.
בנוסף, עמיר חשף את הפיילוט שייערך כבר במשחק הדרבי החיפאי במחזור הקרוב: “בסמי עופר בדרבי הקרוב נפעיל את השלב האחרון של הפיילוט של שערים מגנומטרים שתופסים אמצעי פירוטכניקה, נבחן אותו לפני אישור סופי במשחק הזה”.
ארז קעטבי מפקד מחוז החוף במשטרה: “האוהדים בחיפה שמו בד יוטה, הם מכניסים מתחת ומחליפים בגדים כדי שלא נוכל לזהות אותם כשהם משליכים אבוקות. הקמנו חקירה מיוחד. הצלחנו להגיע רק לשלושה, נמשיך עד שנביא את כולם. תאשרו את המערכת לזיהוי פנים, אני רוצה שנוכל תוך שעה שעתיים להגיע לכולם”
ח”כ סימון דוידסון תוקף: “מתי היחידה המשטרתית תתחיל לעבוד? שנתיים וחצי דנים בזה. מתי יהיו מצלמות לזיהוי פנים? זה יזוז רק אחרי שיהיה הרוג במגרשים. אנחנו באירוע עברייני ואני קורא לו אירוע טרור, חיילים שחוזרים מהמלחמה למגרשים רואים פצצות שעפות להם מעל הראש. זה מזעזע. אדם שמאיים על שוער במשחק מורחק רק לכמה ימים, שימו מתפרעים שיהיו בכלא לשנתיים - ותראו מה קורה”.
לילך וגנר ממשרד המשפטים: “הצעת החוק למצלמות ביומטריות עברה אישור של ועדת שרים לחקיקה, אך זה נמצא אצל המשרד לביטחון לאומי.
מיקי זוהר: “אפשר לומר שאתם לא מתנגדים?”
לילך וגנר: “אנחנו לא מתנגדים להצעת החוק הממשלתית”.
איציק עובדיה, מנכ”ל מכבי חיפה: “מכבי חיפה לפני כמה חודשים קיבלה את אות הנשיא בספורט בזכות השפעה רבה מאוד על ציבור רחב וקהילה גדולה. משחק הכדורגל בישראל נמצא בעלייה מתמדת בהיבט של צופים, של תקציבים, מסגרת יוצאת מן הכלל טובה לילדים, מחליף את תנועות הנוער שהיו פעם ולמעשה מהווה פעילות חווייתית תרבותית לשוחרי כדורגל, לאנשים שאוהבים ספורט, למשפחות, לילדים. כל הדיון הזה שסובב סביב המילה הקשה הזאת ‘אלימות’, צריך לזכות שמדובר במיעוט. אנחנו 98% אחוזים אנשים טובים בתוך הכדורגל. חסמנו עכשיו 98 מנויים, אך הוא יכול לקנות כרטיס על שם של אדם אחר והוא ייכנס”.
“הטרמינולוגיה צריכה טיפה להשתנות על מה הספורט והכדורגל יכולים להביא כענף פופולרי. עלו פה הרבה פתרונות, לא מצליחים ליישם כלום מהם. אני אחרון הסנגורים למה שנעשה במגרש אצלנו בסמי עופר. יחד עם זאת, אתמול נהרג אוהד כדורגל במשחק בברזיל. אני לא רוצה להישמע מפחיד – אם לא נטפל באותו מיעוט, זה יקרה גם פה. יש פה מצב אבסורדי, ששם את המועדון, היום זה מכבי חיפה, כאשם כי יש עלינו אחריות שילוחית. אנחנו הקרבן כי אנחנו אלה שנשלם על זה בקנסות ובהפסד טכני ובהורדת נקודה, כל זה בשוליים. הפגיעה האמיתית היא באוהדי הכדורגל. בסוף זה שלח 31 אלף צופים הביתה במחצית משחק ולא יכולנו לעשות כלום עם הסיטואציה הזאת. שם מקור הבעיה, ואת זה צריך לשנות. אלימות זו אלימות, פירוטכניקה זו פירוטכניקה. יש מקומות שבהם עושים פיילוטים להסדרת הנושא של פירוטכניקה, המקור של האלימות הוא לא בפירוטכניקה”.
איציק עובדיה המשיך: “בשנה שעברה הרחקנו אוהד על קריאות גזעניות והוא הורחק לצמיתות. הוא לקח אותנו לבית משפט בטענה שהוא רוצה להישאר ביציע והוא הורחק בפשרה של השופטת לשנה וחצי. זאת אומרת, לא רק אנחנו מקבלים את ההחלטות”.
טל מועלם סמנכ”ל השיווק של מכבי ת”א: “מכבי ת”א חרטה על דגלה פעילות ענפה למען הקהילה, לצד הפעילות המקצועית של המועדון, אנחנו עושים בטח מאז השבעה באוקטובר רבות למען הקהילה ועובדים מאוד קשה כדי לשפר את חוויית האוהד כשהוא מגיע לאצטדיון. אנחנו בקשר אדוק עם ארגוני האוהדים וזה חשוב מאוד. אני אומר את זה מכיוון שחשוב לי גם לומר שאני דוחה את הניסיון לצבוע קהל שלם של אוהדים באירועים נקודתיים שקורים לצערנו בכל מועדון כמעט ובכל ענף ספורט. אנחנו עושים רבות למען מיגור האלימות, מי שמכיר את אצטדיון בלומפילד יודע שכל האמצעים שהמשטרה דורשת קיימים, אפילו רשתות שלא קיימות במגרשים אחרים. קשה לנו כקבוצה להיות אחראיים על שלוש הרשויות, גם לתפוס, גם לטפל באותו רגע וגם להעניש. הבעלים שלנו לא מתפשר על מלחמה בגזענות ובאלימות, ואני באמת מכאן קורא גם לנוכחים בחדר, גם לקהלים, מה שקדם לאירועים בסמי עופר היה אירוע מאוד מרשים שמכבי חיפה ערכה לזכר החטופים והנרצחים”.
כפיר אדרי מנכ”ל בית”ר ירושלים: “לי בכל אופן זו פעם שנייה שאני נמצא פה, ואני באמת יכול להגיד שמאז המאורעות של גמר הגביע, לקחנו על עצמנו את נושא האלימות כפרויקט ואנחנו גם רואים הלכה למעשה השנה, שאנחנו בירידה משמעותית בכמויות האלימות והגזענות באצטדיון טדי במשחקים של בית”ר ירושלים. יש מצלמות ואנחנו גם משתמשים בהן, אבל בסוף אני רואה את הבעיה בענישה, אנחנו משלמים על זה מיליונים בשנה. לפעמים אני גם רואה אוהד שתפסו אותו במשחק, והוא כבר מגיע למתחם האימונים לקלל על זה שנתנו הוראה לקחת אותו. אני חושב שהקנסות המנהלתיים כן עזרו
יו״ר הוועדה לענייני ביקורת המדינה, ח״כ מיקי לוי, ציין בפתיחת הישיבה: “בשבוע שעבר האלימות בספורט הישראלי הגיעה לשיאים בלתי רגילים בכדורגל. פריצת אוהדים לכר הדשא בבלומפילד בעימות שבנס הסתיים ללא נפגעים, בהמשך הערב בחיפה היה אפילו גרוע יותר בעקבות זריקת עשרות אבוקות לדשא שחלקן אף פגעו בשוער מכבי חיפה כך שהמשחק הופסק על ידי המשטרה. הגענו לכאן כדי למצוא דרכים לעקור מהשורש את הגורמים לתופעה. רובם המכריע של האוהדים נפלאים ונורמטיביים, אך לא ניתן לארגונים קיצוניים להשתלט על הספורט ולמנוע מהם ליהנות מהספורט. דו״ח הביקורת של מבקר המדינה נכתב ב-2021, אבל הוא נכון גם להיום. אין מסד נתונים, היעדר נתונים אמינים על מתפרעים או על היקף האלימות וקושי בזיהוי מתפרעים. המצב שקיים לא יכול להימשך”.
“נראה מה האפשרויות שלנו בתקנת מערכות זיהוי פנים ולעדכן את הענישה, המצב הנוכחי לא יכול להימשך. טיפול ליקוי בעבירות, בעבירות גזעניות, הרשימה עוד ארוכה. הדיון כאן היום, ואני מברך על היותו דיון משותף עם ועדת החינוך והספורט, כולנו יחד מנסים למצוא פתרונות לליקויים. המצב הקיים לא יכול להימשך. אם לא נצליח להגיע לכלל החלטה של הטיפול בענישה, של נושא האמצעים הטכנולוגיים, אני מכיר את הנושא הזה מקרוב. אני רוצה להודות לשר התרבות והספורט, ח”כ מיקי זוהר, שמשתתף בדיון הזה”.
“אנחנו כחברי כנסת נחושים להביא פתרון לבעיה הזאת. אני פתחתי ואמרתי שאנחנו לא נעבור לסדר היום, אי אפשר. הצרות של מדינת ישראל גדולות, לא ניתן לדברים האלה, שאמורים להפיג הנאה, שיהפכו גם לצרות. סיפור האלימות באגליה נבלם – ענישה, זיהוי פנים, הרשויות, מעורבות של כולם כהליך חברתי. באנגליה הייתה רפורמה מטורפת והם הצליחו לבלום את זה והיום באות משפחות עם ילדים כדי ליהנות. אם אוהדים שנתפסו עם אבוקות יישלחו לשנה לכלא, כנראה שזה ייראה אחרת”.
ח”כ יוסף טייב: “אני מתחבר לכל מילה שאמרת. מדובר בתופעה קשה מאוד, אנחנו לא נוכל להסכים, ודאי לא כוועדות, אלא כאזרחי מדינת ישראל להתנהגות כזאת בתוך החברה הישראלית, אנחנו צריכים להוקיע את האנשים האלה, מדובר בשורש רע, שבא להרוס אירוע ספורט, משהו שהוא בלתי נסבל. איך האבוקות האלה עוברות את המחסום הראשוני ומגיעות למגרש שבו נמצאים ילדים? אנחנו צריכים לעשות הכל – אמצעי זיהוי, בדיקה גופנית, לא משנה מה. לא ייתכן שאנשים רעים שבאים להרוס משחק, שילדים באים לצפות פה ומשפחות לוקחות בו חלק, ופשוט להיות חשוף לתופעה הזאת”.
ח”כ אחמד טיבי: “חשוב ששתי הוועדות התכנסו כי האירוע האחרון בסמי עופר היה אירוע חמור. אני לא מצליח להבין איך אפשר להבריח כל כך הרבה אבוקות לתוך המגרש, אם לפני המשטרה הודיעה על זה שהיא תפסה כמות אמל”ח, זה נורא. האנשים ניסו להכניס דברים שיכולים להרוג, אבל בכל זאת הצליחו להכניס אבוקות. איך מצליחים להבריח אבוקות כשיש כל כך הרבה אבוקות. ראיתי בכל מני מגרשים סדרנים בני 70, נראה לי קצת פחות רלוונטי. השאלה למה המשחק לא הופסק אחרי האבוקה השנייה שפגעה בשוער שריף כיוף”.
ח”כ נאור שירי: “מקנסות, עברנו למצלמות. זה פני המדינה כפני הכדורגל, לאף אחד לא אכפת. כמה שנים אנחנו באירועים האלה? כולנו יודעים מה קורה. אתה בא למגרש, זה לא מדינה, אתה בא להתחרע ולאף אחד לא אכפת, החל מהדיון שהיה על בית”ר, אנחנו נעשה את הדיון היום וכולם ישכחו מזה”.
מנכ”ל מנהלת הליגות, ניקולס לב: “אני מברך על הגדלת התקציב ליחידה למניעת אלימות בספורט. צריך שופטי ספורט והחמרת הענישה, להרתיע ולהוציא אותם מהמגרשים. רק ברגע שיהיו מצלמות ספורט, יהיה ניתן למצוא את הפורעים ולעצור אותם”.
דייויד בסן, מנכ”ל ליגת ווינר סל: “אני שמח שקרה מה שקרה בסמי עופר, כי ביולי שעבר היה לנו מפגש פלייאוף בין מכבי להפועל ת”א ובכל המשחקים נזרקו אבוקות, במשחק השלישי נזרקו אבוקות מהיציע של הפועל ליציע של מכבי, בנס זה לא נגמר בקיפוח חיי אדם. ולכן כשאנחנו מדברים על נרמול של פירוטכניקה או נרמול של אבוקות, צריך לזכור שברגע שהן נמצאות בידיים של בן אדם לא אחראי, זה מסוכן, וזה קורה בכל הדלקת אבוקה. לצערי, אחרי האירוע הזה קרה מה שיקרה גם היום, שכחנו ועברנו הלאה. גם אחרי האירוע הזה קראנו לעצור את המשחק, לפוצץ אותו, לכנס ועדות, לשנות חקיקה, לערב את כל הגורמים כדי להביא את אותם אנשים שסביר להניח שהיה אפשר לזהות אותם, לדין, לצערי לא היה אף מעצר ואף אחד לא נענש, ואני מזכיר שמדובר באולם סגור”.
פלג, אוהד מכבי ת”א שמנהל את עמותת אחים לסמל: “אולי ברושם הראשוני אני נראה כמו עבריין, אבל אני לא. אני ממש לא עבריין. אני בן אדם נורמטיבי, עבדתי בביטחון הרבה מאוד שנים, ניהלתי בית ספר והיום אני יושב בשער 11. אתם מסתכלים עלינו כמו עבריינים. אני עובד מאוד קשה כדי לעשות שינוי, אין לי כעס על המשטרה, אין לי כעס על מיקי זוהר, נהפוך הוא, אני רוצה להגיד לכם משהו שאולי לא כולם מכירים, היחיד שמנסה לעזור לנו לפתור את הבעיות הוא מיקי זוהר, ולצד זה, זה ממש לא מספיק. הוא היחידי שאני הרגשתי עליו שהוא עשה ומתאמץ. מה שקורה פה מטריד אותי מאוד, אבל יש פה גם סיבוב פוליטי שעושים עלינו האוהדים. כשאתם מדברים על פתרון שקשור לאוהדים ואתם לא מזמינים לכאן את האוהדים, זה נראה לי משהו לא הגיוני. קודם כל צריך שותפות, אתם לא מסתכלים עלינו כשותפים. אתם מדברים עלינו ולא איתנו, איך אתם רוצים שיהיה שינוי ככה? השינוי יהיה יחד איתנו. אני לא מביא את הילדים שלי כי יש צפיפות בתורים, אפילו לא משהו שקשור ביציעים”.