עונת היורוליג תצא הערב (חמישי) לדרך עם הבטחה ואולי נכון יותר לומר, הערכה, כי הולכת להיות זאת אחת העונות המעניינות שהיו בשנים האחרונות/ הסרביות, האיטלקיות, הטורקיות והיווניות התחזקו, לצד לא מעט פרויקטים חדשים ומעניינים שנבנו בקיץ האחרון, ומה קרה עם הספרדיות? דירוג הכוח של ONE לעונת 2024/25 יוצא לדרך ומביא עמו כמה דברים מעניינים ואולי את השקר הכי גדול שעדיין לא סופר בנוגע לשתיים מהקבוצות שאין כל צל של ספק שמדובר בזאבים שמבקשים להתחזות לכבשים.
הדירוג התבסס על שישה מדדים. חמישה מתוכם קיבלו ציונים מ-1 עד 10. בונוס ניסיון יורוליג הוא המדד השישי והחדש שמתבסס על עונות קודמות לאחר שקלול המדדים ניתן ציון שעל פיו נקבע הדירוג. בונוס ניסיון יורוליג ניתן באופן הבא: על השתתפות במפעל הבכיר של אירופה אך ורק בעונה הסדירה ניתנת 0.25 נקודה לשחקן, על הגעה לפלייאוף 0.5 נקודה לשחקן, הגעה למשחק 5 בפלייאוף 0.75 נקודה לשחקן, העפלה לפיינל פור נקודה לשחקן, זכייה ביורוליג 1.25 נקודות לשחקן. מאמנים מקבלים ניקוד של 0.25 נקודה על העפלה לפלייאוף, 0.5 נקודה על הפעלה לפיינל פור, נקודה על זכייה ביורוליג. מאמן שזכה ביורוליג כעוזר מקבל 0.5 נקודה.
18. אלבה ברלין
מקום בעונה שעברה: 18
חוזק ליבה: 6.5
המשכיות: 8
מהלכים בקיץ: 6.5
פוטנציאל התקפי: 7.25
פוטנציאל הגנתי: 5.5
בונוס ניסיון יורוליג: 3.25
ציון משוקלל: 37
תאמינו או לא, אבל אלבה ברלין נמצאת בנקודת פתיחה טובה הרבה יותר מאשר בשנה שעברה. למען האמת, מדובר ברמת הפוטנציאל, כי על הנייר התחושה היא שיש כישרון התקפי גדול יותר. בנוסף על כך, גם בסעיף ההמשכיות הפרויקט הברלינאי שמר על השלד וכעת השאלות המתבקשות הן כמה הפוטנציאל ימוצה, מה התקרה האמיתית שלו ובהשוואה לשאר הקבוצות בתחרות הבכירה של אירופה, היכן האלבטרוס עומדים והאם השינויים לצד השמירה על הקיים עד כמה שאפשר שינו משהו בנקודת הפתיחה והתשובה לכך היא כן ולא. כן, נקודת הפתיחה של אלבה ברלין בהשוואה לעצמה של השנה שעברה היא בהחלט טובה יותר, אך בכל הנוגע לאלבה ברלין מול שאר קבוצות היורוליג כבר עכשיו אפשר לומר ‘חכו חכו’, תחילה כי אלבה מתחילה את העונה כקבוצה שסוגרת את דירוג הכוח, אבל גם בעיקר בגלל שמרוץ החימוש באירופה היה אחד מרשים ומטורף כאחד, בטח כאשר מסתכלים על פרופיל השחקנים שחזרו ליבשת הישנה ושל אלו שהגיעו אליה בפעם הראשונה.
17. וילרבאן
מקום בעונה שעברה: 17
חוזק ליבה: 6
המשכיות: 6
מהלכים בקיץ: 7
פוטנציאל התקפי: 7.5
פוטנציאל הגנתי: 6
בונוס ניסיון יורוליג: 5.5
ציון משוקלל: 38.00
בדומה לאלבה ברלין, גם אצל הקבוצה הצרפתית מליון נדמה שדבר לא השתנה. הציון גבוה יותר, אך היא עדיין מדורגת שנייה מהסוף בדיוק כשם שהיה בשנה שעברה עם הבדל בודד, הפעם כשרמת הכישרון עולה, כך רמת הקושי של המוקשים הפוטנציאלים לאורך העונה עולה. כל עוד יוכח אחרת, וילרבאן היא קבוצת מוקש, כלומר קבוצה שאף לא אחת מאלו שמכוונות לשש הראשונות או לקרבות הפלייאין רוצות לפגוש. היא אמנם לא נוצצת יתר על המידה, אך יחד עם זאת, בסגל של וילרבאן יש יותר ניסיון מאשר בעבר, ניסיון פיינל פור, ניסיון במעמד הפלייאוף בסדרה שהגיעה לחמישה משחקים וגם ניסיון של אלוף יורוליג. חלקם המשיכו מהעונה שעברה וחלקם הצטרפו העונה. מה שבטוח, אף קבוצה לא תרצה להסתכל לקבוצה הצרפתית בלבן של העיניים ולהיות הראשונה למצמץ. מרווח הטעויות לפלייאוף עדין לא ברור כך שמול וילרבאן קבוצות יצטרכו לנקוט משנה זהירות.
16. פאריס
מקום בעונה שעברה: אלופת היורוקאפ
חוזק ליבה: 7
המשכיות: 7.5
מהלכים בקיץ: 7
פוטנציאל התקפי: 8.25
פוטנציאל הגנתי: 6.75
בונוס ניסיון יורוליג: 1.75
ציון משוקלל: 38.25
אלופת היורוקאפ מגיעה לרוב עם מטרה על גבה והמון דברים שהיא צריכה להוכיח עם ההגעה לליגה הטובה ביבשת. רק שהפרויקט של פאריס מעניין מאוד, כי הייתה לו המשכיות מרשימה במיוחד ומאידך הקברניט עזב למחוזות אחרים ובמקומו הגיעה אגדת יורוליג חזרה למפעל, והפעם כדי לאמן. אז כן, תומאסו ליסאלו עזב, במקומו הגיע טיאגו ספליטר ולכן הסוגיה הראשונה שעולה בהקשרה של פאריס, היא האם חזון של מאמן שזכה בליגת האלופות של פיב"א וביורוקאפ שנה אחר שנה עם סגל מאוד מסוים, יכול להמשיך לחיות לצמוח ולפרוח תחת מאמן אחר, שייתכן ושותף לחזון, אך מנגד גם לא מן הנמנע שהוא רואה את הדברים באור מעט שונה או אפילו באור שונה מאוד. הסוגיה השנייה נובעת מכך שמה שהספיק לליגת האלופות והספיק ליורוקאפ, לא תמיד מספיק כדי לעשות את מה שצריך כדי לשרוד את השנה הראשונה בתחרות הכי יוקרתית של הכדורסל האירופי. מפאריס כבר ברור למה אפשר לצפות פחות או יותר, אך עד כמה המשוכה יכולה להתברר כקיר בטון נצטרך להמתין ולראות.
15. באיירן מינכן:
מקום בעונה שעברה: 15
חוזק ליבה: 6
המשכיות: 6
מהלכים בקיץ: 8
פוטנציאל התקפי: 7.5
פוטנציאל הגנתי: 6.5
בונוס ניסיון יורוליג: 8.25
ציון משוקלל: 42.25
הקבוצה הבווארית של גורדון הרברט עברה חתיכת קיץ - העזיבה של פאבלו לאסו לבאסקוניה, סגל שהמשיך בחציו, תוספות מעניינות במיוחד, לצד תוספות ברמת הניסיון ו/או הפוטנציאל שנחשבות לכאלו בפרופיל גבוה. בכל זאת, ההגעה של יוהאנס ווייטמן ושבאז נאפיר, לצד החומר האנושי הקיים, בהחלט מבטיח כנקודת פתיחה, אך חלק מהשחקנים מגיעים לאחר עונה לא נוצצת במיוחד ולכן הפוטנציאל ההתקפי נמוך יותר בהסתמך על שהיה, והפוטנציאל ההגנתי בהתאם כי חלק מהשחקנים המדוברים לא ידועים כסטופרים הגנתיים. לצד היתרונות והחסרונות, אל לקבוצות לזלזל בבאיירן מינכן, בטח כאשר יש לה מאמן שבזירה הבינלאומית הגיע להישגים מרשימים במיוחד - וכן תחרויות של נבחרות לאומיות. זה לא יורוליג, הכל טוב וידוע ועדיין משהו מרגיש מסוכן בבאיירן מינכן מודל 24/25, אך ישנם גם המון סימני שאלה ולכן נקודת הפתיחה של הקבוצה, שלא עשתה פלייאוף בשנתיים האחרונות, סולידית אך מסוכנת לקבוצות האחרות.
14. באסקוניה
מקום בעונה שעברה: 8
חוזק ליבה: 6.5
המשכיות: 5.5
מהלכים בקיץ: 8.5
פוטנציאל התקפי: 8.5
פוטנציאל הגנתי: 7.5
בונוס ניסיון יורוליג: 6
ציון משוקלל: 42.50
שנה חלפה והרבה השתנה. תחילה, נראה שמדובר אולי בעונה הכי תחרותית של היורוליג מתחילת העשור הנוכחי ויש אולי שיאמרו משינוי הפורמט, זה אמנם נתון לוויכוח, אבל מה שוודאי הוא שכמות הכישרון וכמות הקבוצות שהתחזקו מהעונה שעברה היא פשוט בלתי נתפסת. באסקוניה בעצמה, שמראה על צ'ימה מונקה והביאה את דונטה הול ממונאקו. יחד עם זאת, הקו האחורי כמעט ונבנה מחדש לחלוטין, באסקוניה לא מספקת ביטחון כלשהו באשר לכיצד יראו הדברים, בטח כשמדובר בעונה שבה הבאסקים איבדו כמה חלקים משמעותיים בפאזל והוחלפו בכאלו שפשוט מביאים דברים אחרים. את כל אלו לאסו יצטרך לחבר לכדי יחידה אחת. הניסיון של אלוף היורוליג לא יסולא בפז, אם כי נראה שמדובר באתגר רציני מאוד.
13. פרטיזן בלגרד
מקום בעונה שעברה: 11
חוזק ליבה: 8.75
המשכיות: 1.5
מהלכים בקיץ: 9.5
פוטנציאל התקפי: 8.5
פוטנציאל הגנתי: 9
בונוס ניסיון יורוליג: 5.5
ציון משוקלל: 42.75
זאב בלבוש כבשה? יותר כמו אריה שמתחזה לאנטילופה. הדירוג של הקבוצה הסרבית נכתב שלא בלב שלם, הנה אמרנו את זה. הפוטנציאל בסגל של ז'ליקו אובראדוביץ' הוא בלתי נתפס, בשני צידי המגרש. התקציב גבוה, הסגל עבר חריש, ניקוי אורוות, בניית מחודשת, וההמשכיות שזכתה לציון הכי נמוך השנה הייתה "זוכה" לציון אפילו נמוך יותר אלמלא ז'ליקו, הנקודה היא שפרטיזן, לצד הניסיון עתירת כישרון, וכשהמאמן הכי מעוטר בהיסטוריה של התחרות גם מוביל את הפרויקט, הרי אי אפשר באמת לצפות לשתי עונות פושרות ברציפות, נכון? מה שכן, הציפייה מפרטיזן בלגרד היא להגיע רחוק יותר מהעונה שעברה, הכישרון שם, הפוטנציאל שם ואחת השאלות הבודדות שנותרו הן כיצד העסק הזה התחבר על הפרקט ומחוצה לו.
12. מילאנו
מקום בעונה שעברה: 12
חוזק ליבה: 8
המשכיות: 3
מהלכים בקיץ: 8
פוטנציאל התקפי: 8.5
פוטנציאל הגנתי: 7.5
בונוס ניסיון יורוליג: 8
ציון משוקלל: 43.00
מילאנו עברה הקיץ הרבה יותר ממתיחת פנים. השינויים שבוצעו בסגל עונים להגדרה של בנייה מחדש. קייל היינס פרש, אלכס פויית'רס, יוהאנס ווייטמן וניקולו מלי עזבו, ופתאום אטורה מסינה קיבל הזדמנות די גדולה לדף חדש וסגל חדש עם הזדמנות לעשות דברים טוב יותר מאשר בשנה שעברה, בה דיברו באיטליה על העומק המוגזם בקו הקדמי והמחסור שלו בקו האחורי. הפעם ניכר כי יש איזון רב יותר ונראה שהרבה יקום וייפול על היכולת של ננאד דמיטרייביץ' להפעיל את ג'וש ניבו אקס מכבי תל אביב. בדומה לפרטיזן בלגרד, הציון המשוקלל והדירוג "משקר" בגלל סעיף ההמשכיות. יחד עם זאת, אם הסגל של השנה שעברה היה ממשיך בלי תוספות לקו האחורי (כשתוצאת העונה שעברה הרי ידועה) אולי נקודת הפתיחה די הולמת, מה שכן, הפער בין הקבוצות בציון המשוקלל הוא לכאורה מינורי ומכאן בעצם, כשם שקרה עם בולוניה בעונה החולפת, כל ניצחון יכול להיות שווה הרבה יותר והזינוק בדירוג בעקבות כך לא יאחר לבוא.
11. ז'לגיריס
מקום בעונה שעברה: 14
חוזק ליבה: 7
המשכיות: 5.5
מהלכים בקיץ: 8
פוטנציאל התקפי: 8.5
פוטנציאל הגנתי: 8
בונוס ניסיון יורוליג: 7.25
ציון משוקלל: 44.25
יש הסבורים כי בערב הפתיחה של עונת 2024/25 ביורוליג, ז'לגיריס קובנה צריכה לפתוח במקום נמוך יותר ואם להיות כנים, היא אכן מדורגת במקום גבוה יותר, כי שתי קבוצות עם סגלים מרשימים הרבה יותר הלכו לתהליך של בנייה מחודשת. ז'לגיריס מחזיקה בסגל מעניין, אך כזה שמביא מפגש פסגות וקצוות בעמדה חמש, שמרגישה חסרה משהו לכל הפחות. על הפרויקט הליטאי מנצח המאסטרו האיטלקי אנדראה טרנקיירי, שאם ההיסטוריה לימדה אותנו משהו, הרי שהוא יצליח להוציא 110% מהסגל שלו, מה שהופך את הקבוצה של 'טרינקה' למאוד מסוכנת, בנקודת פתיחה אידאלית יחסית כי פרטיזן ומילאנו צריכות בתור התחלה לחבר את כל העסק לו תקרה גבוהה הרבה יותר.
10. וירטוס בולוניה
מקום בעונה שעברה: 10
חוזק ליבה: 7.5
המשכיות: 6.5
מהלכים בקיץ: 8.5
פוטנציאל התקפי: 8.5
פוטנציאל הגנתי: 8
בונוס ניסיון יורוליג: 6
ציון משוקלל: 45.00
העונה שעברה הביאה עמה טעות חישובית, אך גם שיעור יקר מפז בהקשר של הקבוצה מבולוניה. וירטוס של באנקי דורגה במקום ה-14 והשתייכה לקבוצת איכות מאוד מהדרג האחרון, מה שעזר לה לצבור נקודות ולזנק בדירוג עד תום הסיבוב הראשון. התהיות שנבעו מהסגל של העונה החולפת היו קשורות לכמה זמן הפרויקט יוכל להחזיק בהינתן השילוב של הגיל, חוסר העומק ו/או האופציות וככל שחלפו להם השבועות והמחזורים בסיבוב הראשון התברר כי האיכות בהחלט הייתה שם, והשאלות שנשאלו היו האם טעינו בהערכה או שמא מה שאמור לקרות עוד יקרה, הסוף כזכור היה סיבוב ראשון חלומי ומקום שני שלאחריו הגיע סיבוב שהביא עמו את הצניחה, אך וירטוס הייתה שם בקרב על הפלייאוף עד השנייה האחרונה, כאשר נלחמה במחזור ה-36 על הכניסה לפלייאוף. אם כך, בעניינה של וירטוס הייתה סוג של סטיית תקן מסוימת, אך למען האמת, במועדון ביצעו מספר מהלכים מאוד מרשימים ששמים את קבוצתו של באנקי בנקודת פתיחה טובה יותר ועם פוטנציאל ששווה לעקוב עד כמה הוא ימוצה עד תום, בינתיים, בטח כאשר הקבוצה עדין נמצאת בשוק. וירטוס בולוניה היא הקבוצה הראשונה "שנכנסת" לפלייאין, אבל כפי שהבנתם, בהסתמך על קבוצה סרבית אחת ואיטלקית אחרת שהיו שוות דירוג גבוה יותר מבולוניה.