יש כאלה שמגיעים ליום הולדת עם מתנה, אבל ז'ואן לאפורטה הוא אחד שחושב בגדול. ב-2024, כשברצלונה תחגוג 125 שנים להיווסדה, הוא רוצה להעניק לה את הקאמפ נואו החדש. זה החלום הגדול של מי שכבר הוציא פעם אחת את בארסה מהבור, הניח את היסודות לקבוצה הגדולה בתולדותיה – ואולי בכלל – ומשוכנע שעכשיו, בקדנציה השנייה, האצטדיון המשופץ יהיה הדובדבן על העוגה.
כרגע זה באמת בגדר חלום כי לפי התוכנית, השיפוץ הגרנדיוזי של הקאמפ נואו ייצא לדרך בקיץ 2022 ויסתיים רק שלוש שנים לאחר מכן. אם בארסה תנדוד לאצטדיון אחר לפחות בחלק מהזמן, מבטיחים בקטלוניה, אולי אפשר יהיה להקדים את סיום העבודות לתחילת עונת 2024/25. אולי.
אבל לפחות הבלאוגרנה עשו צעד ראשון בתחילת השבוע כשחברי המועדון אישרו את מימון הפרוייקט, בהצבעה האלקטרונית הראשונה בהיסטוריה של בארסה, והשלב הבא יהיה הלוואה שעשויה להגיע עד מיליארד וחצי אירו – סכום דומה לחוב העצום של המועדון. "זה יום היסטורי", אמר לאפורטה המחויך וגם התקשורת הקטלונית חגגה את המאורע. "כן", נכתב על שער עיתון 'מונדו דפורטיבו' לצד הדמיות של הקאמפ נואו והפלאו בלאוגרנה (אולם הכדורסל) העתידיים וב'ספורט' הבטיחו: "העתיד כבר כאן". והאמת, הם צודקים. אבל לא בגלל האצטדיון של בארסה.
בזכות הצעירים שלה.
כי אחרי שפראן ז'וטגלה בן ה-22, גאבי (17) וניקו גונסאלס (19) כבשו בניצחון 2:3 על אלצ'ה, וכשרבע משערי הליגה של הקטלונים העונה (7 מתוך 28) מגיעים משחקנים בני 20 ומטה, הכישרונות הצעירים של צ'אבי הם לא רק העתיד של בארסה – הם כבר ההווה. "קשה לעכל את זה שהם עושים את ההבדל, עבדה היה יוצא מהכלל ויש גם את ניקו וגאבי", אמר צ'אבי אחרי ששני הראשונים כבשו ב-2:2 מול אוססונה במחזור שלפני כן.
לקראת המשחק מול השנייה בטבלה, סביליה, הערב (22:00, חי בערוץ ONE) מאמן בארסה זימן לסגל 23 שחקנים שמתוכם 12 – יותר מחצי - בגיל 22 ומטה, ביניהם כמובן ז'וטגלה, ניקו וגאבי. תמונה של שלישיית הכובשים מול אלצ'ה הופיעה בכל מקום בתקשורת הקטלונית אחרי המשחק - ב'מונדו דפורטיבו' היא שימשה כרקע לכיתוב "בייבי בום" וב'ספורט' כתבו: "כן לקאנטרה" (מחלקת הנוער). אבל בעוד ניקו וגאבי אכן תוצרי לה מאסיה, ז'וטגלה הוא ממש, אבל ממש לא. הסיפור שלו כל כך יוצא דופן ומלא בטוויסטים, שהוא פחות או יותר הדבר הכי רחוק מטייטל של 'שחקן בית'. ורק השנה האחרונה שלו היא חומר לסרט בנטפליקס.
התסריט הכי מופרע שיש
דצמבר 2020, אצטדיון יוהאן קרויף, ביתה של ברצלונה ב'. ניקו שיושב על הספסל של קבוצת המילואים, רואה אותה עולה ליתרון מוקדם בדרבי מול אספניול ב', אבל זה לא מחזיק מעמד אפילו עד המחצית כי דקות ספורות לפני ההפסקה, היריבה העירונית מקבלת קרן, הכדור מורם לרחבה ואחרי שתי נגיחות, הוא כבר ברשת, 1:1. הכובש? אותו ז'וטגלה, הקפטן של אספניול ב', שמיהר להוריד את הסרט מהיד, נישק ואז הניף אותו. סוג של חיקוי, אם תרצו, לקרלס פויול בקלאסיקו 2:6 המפורסם בסנטיאגו ברנבאו במאי 2009.
ובחזרה ל-2020: בארסה ב' אמנם ניצחה לבסוף 1:2, אבל ז'וטגלה הספיק להרשים ונראה כמו אחד ששווה לעקוב אחריו, בין היתר מכיוון שהוא היה חתום בשורות הפריקוס רק עד הקיץ. כמובן שהחגיגה של השער הוסיפה קצת לעניין ולמזלו של החלוץ הצעיר, הדרבי נערך ללא קהל, כי אחרת לאלפי אוהדים בבלאוגראנה היה מה לומר לקפטן היריב באותו ערב קריר באצטדיון קרויף.
העניין הוא שזו לא הייתה סתם התרסה מול היריבה העירונית, כי באהבה של ז'וטגלה לאספניול אי אפשר להטיל ספק, כפי שיעידו אירועי מחזור הסיום של עונת 2018/19: הפריקוס שהיו במרדף אחרי הכרטיס לאירופה אחרי היעדרות של 12 שנים, ידעו שהם חייבים ניצחון על ריאל סוסיאדד וגם שסביליה תנצח את אתלטיק בילבאו. אז הם באמת הובילו 0:2 בברצלונה, בזמן שבמשחק המקביל האנדלוסים היו ביתרון 0:1. כשאקס בארסה, מוניר אל חדאדי, כבש בתוספת הזמן ברמון סאנצ'ס פיחואן והבטיח את הניצחון (0:2), ניתן האות לחגיגות גם בקורנייה אל פראט ואלפי אוהדי אספניול פרצו לדשא כדי להניף את אליליהם על הכתפיים. אחד מאותם אוהדים מאושרים היה, איך לא, ז'וטגלה.
זה היה רק עוד פרק במערכת היחסים המורכבת של החלוץ הצעיר עם אספניול, זו שבה נראה שצד אחד – ולא קשה לנחש איזה – אהב את השני הרבה יותר. הילד שגדל פחות או יותר באמצע הדרך בין הרי הפירינאים לברצלונה, אמנם שיחק בילדותו בקבוצות מקומיות מצפון לעיר הגדולה, אבל בגיל 13 הוא הדרים לבירת קטלוניה כדי להצטרף למחלקת הנוער של אספניול. עוד צעד, חשב פראן הצעיר, בדרך לחלום הגדול: לשחק בעתיד בליגה הספרדית הבכירה.
אבל המציאות, כידוע, לא כזו פשוטה ואחרי שלוש שנים במדים הכחולים-לבנים, אספניול החליטה לוותר עליו. החלוץ לא הרים ידיים, יצא למסע ברחבי קטלוניה ועבר בשני מועדונים נוספים לפני ששב אל הפריקוס, רק כדי להישלח בהשאלה לסנט אנדראו הקטנה. החלום התרחק עוד יותר, אבל ז'וטגלה הציג יכולת מספיק גבוהה בקבוצת הנוער כדי לערוך בכורה בקבוצה הראשונה ולגרום לוולנסיה להמר עליו. הפעם, היה בטוח הכישרון הצעיר, גם באספניול יסכימו לתת לו צ'אנס, אבל כשחזר אליה בעונה שלאחר מכן, הוא הושאל בחזרה לסנט אנדראו.
הפעם ז'וטגלה כבר היה חבר קבוע בסגל של הקבוצה הראשונה, החזיר עם תשעה שערים ב-47 משחקים ואז, סוף סוף, באספניול מצאו לו מקום בסגל. של קבוצת המילואים. הוא מצא את הרשת 13 פעמים בשנתיים, אבל זומן לסגל הבכיר של אספניול רק אחרי שבארסה הורידה את היריבה העירונית לליגת המשנה בשלהי עונת 2019/20 לראשונה מזה 27 שנים. וגם אז, ז'וטגלה לא קיבל הזדמנות לערוך בכורה באספניול ורק ישב פעמיים על הספסל, כולל במחזור האחרון.
המאמן של אספניול היה אז שחקן העבר – שלה ושל בארסה - פרנסיסקו רופטה, ששנה אחרי זה, בתפקידו כמנהל הספורטיבי, היה זה שקיבל את ההחלטה שלא להאריך לז'וטגלה את חוזהו. בבארסה התחילו להבין מה קורה ועדכנו את המזכיר הטכני, רמון פלאנס – אקס אספניול בעצמו – ולבסוף הבלאוגרנה החליטו להמר על החלוץ שכבש מולם חצי שנה לפני כן. לפי עיתון 'אס' המדרידאי, נציגיו של השחקן סיפרו שקבוצת נעוריו תמיד תהיה בעדיפות ראשונה למרות ההתעניינות מבארסה וגם מריאל מדריד וקבוצות מהסרייה A, ולבסוף ז'וטגלה אכן בחר לעבור את הכביש.
דרבי של איש אחד
הוא כמובן לא היה הראשון שמשחק גם באספניול וגם בבארסה, אבל הפריקוס, עושה רושם, לקחו את זה קשה, דווקא אחרי שלא האמינו בז'וטגלה ברגע האמת. "אם מה שנציגי השחקן רוצים זה כסף, אז אנחנו לא נשחק את המשחק הזה", אמר רופטה אחרי המעבר בלי להזכיר את שמו של החלוץ. "באספניול לשחקנים יש שמות, במועדון אחרים לפעמים יש להם רק מספרים", עקץ ראש האקדמיה של הפריקוס, לואיס ויסנטה מתאו, "הפכנו לקבוצה שממנה בארסה לוקחת הכי הרבה שחקנים". יש לציין שבאמת מספר שחקנים עשו את המעבר הזה בעבר בגילאים צעירים, ביניהם קרלס פרס, מארק בארטרה, כריסטיאן טייו ואיסאק קואנקה.
ז'וטגלה, בכל אופן, שמח לעבור לקבוצה שמאמינה בו, חתם בבארסה בקיץ האחרון לשנה עם סעיף שחרור של 50 מיליון אירו וצורף לסגל של קבוצת המילואים. בטרום העונה הוא אפילו שיחק כמגן, אבל אחרי שהיא החלה, הוא תופקד כקיצוני בחלק הקדמי והחזיר על האמון בו עם ארבעה שערים וארבעה בישולים כשהוא מעורב ב-50% משערי בארסה ב'.
אז גם כל הכוכבים הסתדרו כי בתווך צ'אבי מונה למאמן הקבוצה הראשונה ומספר שעות אחרי שנחת בברצלונה, הוא הגיע לאצטדיון קרויף כדי לראות את בארסה ב' שניצחה 0:4 את קבוצת המילואים של סביליה. הכובשים? ז'וטגלה שגם בישל לאנחל רודאדו, ואיליאס אחומאש בן ה-17 שסיים עם צמד. האחרון סומן על ידי צ'אבי וגם ז'וטגלה, מה שלא היה קשה במיוחד כי בצוות של המאמן נמצאים דויד פראטס, טוני לובו וסרחיו גארסיה שמשמשים כאנליסטים וגם היו המאמנים של אקס אספניול בסנט אנדראו. מקריות שכזו.
וכן, לא רק שאספניול לא האמינה בז'וטגלה, בדיעבד היא גם שלחה אותו לקבוצה שבה שיתף פעולה עם האנליסטים העתידיים של צ'אבי אצל היריבה העירונית, בארסה. לבסוף, ואחרי שהשלושה המליצו, ז'וטגלה זומן לאימוני הקבוצה הראשונה של בארסה והגשים את החלום הגדול כשערך בכורה בליגה הספרדית כמחליף לקראת הסיום מול אוססונה.
יומיים אחרי זה, הוא כבר מצא את עצמו בערב הסעודית ובהרכב של בארסה למשחק ההוקרה לדייגו מראדונה מול בוקה ג'וניורס. צ'אבי ניצל אותו כדי לבצע לא מעט ניסיונות, העביר את ז'וטגלה לשחק כחלוץ וקיבל בחזרה שער מהסרטים. "אני שמח שכבשתי ושמח להיות פה", אמר החלוץ הצעיר, "מאז שהייתי ילד חלמתי לשחק בליגה הראשונה, בארסה נתנה לי את ההזדמנות הזו ואני מוקיר תודה על כך ורוצה לנצל את ההזדמנות".
בשבת מול אלצ'ה, צ'אבי כבר השאיר את לוק דה יונג על הספסל והפתיע כששלח את ז'וטגלה להרכב כחלוץ. אבל זה עבד לא רע: כבר אחרי 88 שניות שער שלו נפסל בגלל נבדל, אבל אחרי קצת יותר מרבע שעה מהפתיחה, הגיע שער הבכורה הרשמי בבלאוגראנה – בנגיחה מקרן של אוסמן דמבלה. "צ'אבי אמר לי בבוקר: 'היום אתה משחק' ופשוט צחקתי", סיפר ז'וטגלה שעדיין מנסה להבין אם כל זה קורה לו באמת, "בשבילי כל יום הוא מתנה". עד כמה היטשטש הגבול בין חלום למציאות עבורו אולי תעיד העובדה שבתמונת הקאבר שלו בטוויטר, החלוץ בחר לשים תמונה שלו מהמשחק – כשהוא מחמיץ משני מטרים.
"צ'אבי אמר לי: 'אתה לא צריך לעשות משהו מיוחד, רק ליצור שטחים, לרוץ לפינה הקרובה ולעזור לרווח את המשחק", הוסיף ז'וטגלה, "עשיתי מה שהמאמן ביקש ממני". מאמן בארסה עצמו סיפר: "עבדנו על ניצול שטחים בימים האחרונים, כשיש לך חלוץ, הוא נותן לגאבי שטח וזה מה שז'וטגלה עשה, הוא טוב בתפקיד הזה ויכול לשחק בכל עמדה בהתקפה".
דווקא השער האדיר של גאבי הוא אולי הדוגמא הטובה ביותר לתרומה הגדולה של ז'וטגלה למשחק ההתקפה של בארסה, כשמשך שמאלה, לקח איתו שחקן יריב וכך עזר לפנות את הדרך לקשר בדרך לרשת. "התנועות שלו נהדרות, הוא לא עושה את זה בשביל עצמו (כדי לקבל את הכדור), אלא למען הקבוצה כדי ליצור שטחים", אמר הפרשן אלכס דלמאס. ז'וטגלה פשוט נע בלי הפסקה מול אלצ'ה - הוא רץ לעומק, חזר אחורה לעזור בהנעת הכדור, כמובן כבש והזכיר קצת את פדרו, שצ'אבי שיתף איתו פעולה על הדשא.
ממפיס דפאיי ולוק דה יונג אמנם שמות גדולים הרבה יותר, אבל עד עכשיו החלוץ שנתן למאמן בארסה את מה שהוא צריך – הוא דווקא ז'וטגלה. "מהדקה הראשונה הוא מראה שהוא מבין את המשחק", החמיא צ'אבי למי שהפך בגיל 22 ותוך שנה אחת - מאוהד וקפטן אספניול ב' לחלוץ הפותח של בארסה.
ואל תופתעו אם גם מול סביליה ז'וטגלה ישחק כבר מהדקה הראשונה.