יום ראשון, 24.11.2024 שעה 10:16

ווימבלדון ו-MK דונס מציגות: סרט של משחק

זה סיפור על קבוצה שעברה לעיר סמוכה והפכה לשנואה במדינה, אוהדים מסורים שהקימו קבוצה בתגובה ומפגש בגביע. אנגליה הייתה כמרקחה

|
AFC ווימבלדון נגד MK דונס. בקרוב הסרט?
AFC ווימבלדון נגד MK דונס. בקרוב הסרט?

"רק תביאו את הדרבי", שרים אוהדי מכבי ת"א לפני משחק מול יריבתם המרה, הפועל ת"א. השנאה והתיעוב שחשים אוהדיה של AFC ווימבלדון האנגלית כלפי MK דונס עזה בהרבה מכל שנאה ספורטיבית מקומית. ובכל זאת לקראת המפגש הראשון אי פעם בין הקבוצות הללו מחר (ראשון) ב-14:30, לא תשמעו מאוהדיה של ווימבלדון אף קריאות בנוסח "רק תביאו את הדרבי".

עבור אוהדי AFC ווימבלדון, המשחק מול מילטון קיינס דונס הוא חיטוט טורדני בפצע פתוח, אם היה הדבר תלוי בהם הם היו מעדיפים שהמשחק הזה לא יתקיים בכלל.

הקרייזי גאנג
ווימבלדון המקורית מעולם לא הייתה אחת מהקבוצות החזקות באנגליה, בארון התארים שלהם מונח רק גביע אנגלי בודד מעונת 1987/88. מה שהעניק לקבוצה מעמד פולחני בתרבות הספורט האנגלית היה ההוויי המיוחד סביבה שהעניק לה בשנות ה-80' וה-90' את הכינוי "דה קרייזי גאנג" (הכנופיה המשוגעת). שחקני ווימבלדון היו ידועים בשטויות ומתיחות שהיו עושים זה לזה במהלך האימונים, כשלא אחת זכורים מקרים של שחקן שחגג יום הולדת והוצא מהמקלחות עירום כביום היוולדו.

שחקנים כמו ויני ג'ונס, דניס ווייז וג'ון פשאנו הקנו לווימבלדון סגנון פיזי על סף האלים שהיה לסיוט ולמושא לביקורת עבור היריבות אך בד בבד תרם לעיצוב הזהות הגברית-מאצ'ואיסטית של הקבוצה. השיא של המועדון היה הזכייה בגביע האנגלי ב-1988 לאחר ניצחון מפתיע בגמר על ליברפול.

הפרידה מהבית
בשנת 1991 פורסם באנגליה בעקבות אסון הילסבורו דו"ח טיילור, אשר המלצתו העיקרית הייתה הפיכת כל היציעים באצטדיוני אנגליה ליציעי ישיבה. הממשלה קיבלה את המלצות הדו"ח והחליטה להוציא לאלתר את יציעי העמידה מאצטדיוני הכדורגל.

הילסבורו (GettyImages)
הילסבורו. שינה את פני הכדורגל באנגליה והעתיק את ווימבלדון לאצטדיון שכן (GettyImages)
 

ווימבלדון, אשר שיחקה עד אז באצטדיון הפלאף ליין הישן, התבקשה בעקבות ממצאי הדו"ח לשפץ את אצטדיונה ולהתאים אותו לדרישות החדשות. בעקבות קשיים כלכליים בהם היה שרוי המועדון באותה תקופה, החליטה ההנהלה לעבור לשחק זמנית באצטדיונה של קריסטל פאלאס, סלהרסט פארק, במרחק של עשרה קילומטרים מאצטדיונה המקורי. הפיתרון הזמני נמשך למעלה מעשור כשראשי הקבוצה לא הצליחו למצוא לקבוצה בית משלה בדרום-מערב לונדון כפי שקיוו.

ובינתיים במרחק של 72 קילומטרים משם...
מילטון קיינס היא אחת הערים הצעירות ביותר באנגליה, היא הוקמה בשנות ה-60' מתוך ניסיון לפתור את מצוקת הדיור בלונדון וסביבתה. כיום חיים בה בסביבות 200,000 איש. מבחינה ספורטיבית היא יכולה להתגאות בהיותה מקום מושבה של קבוצת הפורמולה 1, "רד בול" שזכתה בשלוש אליפויות העולם האחרונות.

בתחילת העשור הקודם קבוצת אנשי עסקים ברשות פיט ווינקלמן החלה להשקיע כספים רבים בפיתוחה של מילטון קיינס כשאחד הפרוייקטים שלה היה הקמה של אצטדיון כדורגל שיכיל 30,000 מקומות.

ווימבלדון במשחקה ב-2003 נגד בארנלי, באצטדיון במילטון קיינס (רויטרס)
ווימבלדון במשחקה ב-2003 נגד בארנלי, באצטדיון במילטון קיינס (רויטרס)
 

הבעיה הגדולה הייתה שבעיר לא ממש הייתה קבוצה הראויה לשחק באצטדיון שכזה. מילטון קיינס סיטי המועדון הבכיר בעיר באותם ימים שיחק רק בליגה השמינית, ולבטח לא הצדיק הקמה של אצטדיון חדש. הפיתרון של קבוצת המשקיעים הייתה לייבא לעיר קבוצה חיצונית. לאחר מספר פניות שנדחו או סוכלו על ידי ההתאחדות האנגלית לקבוצות כמו לוטון, בארנט וקריסטל פאלאס, החליטו פיט ווינקלמן ושותפיו לנסות את ווימבלדון.

מה שקידם את המגעים היה מינויו של יושב ראש חדש לווימבלדון, צ'רלס קופל, שתמך במהלך של מעבר למילטון קיינס בטענה כי הוא יציל את הקבוצה מהתרסקות כלכלית.

מי שכמובן התנגדו בתוקף למעבר היו אוהדיה של ווימבלדון שנלחמו על זהות המועדון. תחילה הם זכו לרוח גבית מההתאחדות האנגלית שלא התלהבה מדרך הקיצור שמצאה לעצמה מילטון קיינס להגיע לבמה המרכזית של הכדורגל בלי לטפס בכל פירמידת הליגות.

באדיר חוגג במדי ווימבלדון באולד טראפורד מול יונייטד. היו ימים (רויטרס)
באדיר חוגג במדי ווימבלדון באולד טראפורד מול יונייטד. היו ימים (רויטרס)
 

עם זאת, כתוצאה מעירעור שהגישה הנהלת ווימבלדון על סירוב ההתאחדות לאפשר לה לעבור למילטון קיינס, הוחלט על הקמת ועדה חיצונית של שלושה אנשים שתכריע בנושא. ברוב של 1:2 אושרה בקשתה של ווימבלדון לעבור למקום משכנה החדש.

AFC ווימבלדון יוצאת לדרך
עבור אוהדי ווימבלדון ההחלטה על המעבר למילטון קיינס הייתה טרגית. האוהדים המסורים שליוו את ווימבלדון לאורך השנים ראו בכך גזירת מוות על קבוצתם האהובה. אלא שכמו במקרים רבים דווקא מתוך הצער והיאוש קמה התקווה. בתוך מספר שבועות הקימו האוהדים שחשו שדודים את קבוצת AFC ווימבלדון, קבוצת אוהדים אשר בחזונם תשמש כמחליפה לווימבלדון המקורית. קבוצת האוהדים החלה את דרכה בליגה התשיעית.

בינתיים ווימבלדון הישנה השלימה את המעבר למילטון קיינס והחל מעונת 2004/5 היא משחקת בליגות 1 ו-2 (3 ו-4 בהיררכיה של הכדורגל האנגלי) תחת שמה החדש, מילטון קיינס דונס, או בקצרה MK דונס. הסיומת של שמם נחשבת לכינוי מקובל לקבוצות מווימבלדון, מה שגרם לזעם גדול אף יותר אצל אוהדי ווימבלדון המקורית.

 
 מתוך סיטואציות רעות, מגיעות סיטואציות טובות. אני מסתכל על המועדון הזה וזה פשוט לא ייאמן מה שהושג בתוך 10 שנים. צריך לכתוב על המועדון הזה ספר ולעשות עליו סרט 
 
 
 

המאבק על ההיסטוריה
ההצלחה של קבוצת האוהדים AFC ווימבלדון הייתה מסחררת, מאז הקמתה לפני תשע שנים היא טיפסה כבר חמש ליגות וכיום היא משחקת בליגה הרביעית ברמתה (ליג 2) מרחק ליגה אחת בלבד ממילטון קיינס דונס. אלא שאת המאבק החשוב יותר השיגו אוהדי/בעלי AFC ווימבלדון לא על כר הדשא. מאז הקמתה רואים אוהדי AFC ווימבלדון בקבוצתם כממשיכה הבלעדית של ווימבלדון, הם מסרבים להכיר במילטון קיינס דונס ודרשו לקבל מידיהם את התארים בהם זכתה הקבוצה המקורית.

בסאנט ות´ורן בזכייה ב-1988 (רויטרס)
בסאנט ות´ורן בזכייה ב-1988 (רויטרס)
 

אוהדי הכדורגל באנגליה הביעו תמיכה עזה במאבק של AFC ווימבלדון ומנגד גילו איבה קשה כלפי MK דונס, בה ראו כקבוצה מלאכותית שגנבה את זהותה של קבוצה אחרת. MK דונס הפכה לסמל של המיסחור בכדורגל ממנו האוהדים כל כך סולדים, ולאחת הקבוצות השנואות ביותר באנגליה. התאחדות אוהדי הכדורגל האנגלית קראה לאוהדים להחרים את משחקיה של MK דונס וסירבה לקבל לשורותיה את חוג האוהדים שלה עד אשר המועדון יוותר על ההיסטוריה והתארים של ווימבלדון.

באוקטובר 2006 הגיעו ראשי חוג האוהדים של MK דונס להסכמה לפיה יחזירו את הגביע ויתר המזכרות שהיו ברשותם מימי ווימבלדון ללונדון ויעבירו אותם לבעלותה של AFC ווימבלדון.

ועכשיו הן נפגשות
למרות שניסו להתכחש לכך, אוהדיה של AFC ווימבלדון ידעו כי אם ברצונם להחזיר את קבוצתם למקום שבו הייתה הקבוצה המקורית בשיאה, הם יצטרכו בדרך גם לפגוש את הקבוצה אשר בה הם מסרבים להכיר.

אלילת המזל קבעה כי המשחק המדובר והמסקרן יהיה מוקדם מהצפוי, כששתי הקבוצות הוגרלו זו מול זו בסיבוב השני של הגביע. התגובות להגרלה היו שונות בתכלית בכל צד, בעוד אצל AFC ווימבלדון קיבלו באכזבה קשה את המפגש מול מי שגזלה לתפיסתם את קבוצתם, בצד של MK בהחלט היו מרוצים.

"רקדתי בסלון בהתלהבות אחרי ההגרלה", סיפר מנג'ר MK דונס, קארל רובינסון, "אמרו לי שזה המשחק הכי גדול שהיה אי פעם בסיבוב השני של הגביע, כך שאנחנו בהחלט מצפים לו".

"המשחק הכי גדול בתולדות הסיבוב השני של הגביע", זו אכן הגדרה מדויקת למפגש המדובר. ההתעניינות התקשורתית עצומה, ובניגוד למשחקים אחרים בהם פרשנים מנסים לשמור על אובייקטיביות, הפעם פובליציסטים רבים לא מתביישים להביע תמיכה פומבית ב-AFC ווימבלדון. רשת ITV, אחת מרשתות הטלוויזיה הגדולות בבריטניה, רכשה מבעוד מועד את זכויות השידור של המשחק, לא דבר של מה בכך עבור מפגש בין שתי קבוצות שלא משחקות באחת משתי הליגות הראשונות.

הקמע של ווימבלדון מדדה במדרגות (רויטרס)
הקמע של ווימבלדון מדדה במדרגות (רויטרס)
 

בניגוד להתלהבות במילטון קיינס, בווימבלדון לא ידעו איך להתייחס להגרלה הטעונה. באתר הרשמי של המועדון פורסמה הודעה על פיה היו מעדיפים שלא לקבל את ההגרלה הזו, אך מנגד מבטיחים לכבד את המעמד במקצוענות ולהופיע למשחק כמתוכנן.

הדילמה הקשה יותר לגבי המשחק הייתה אצל האוהדים עצמם, ההגרלה קבעה כי המשחק ייערך במילטון קיינס ועבור רבים מאוהדיה של AFC ווימבלדון מדובר ביעד הגרוע ביותר בעולם לביקור. "נשבעתי שכף רגלי לא תדרוך שם ולכן לא אגיע למשחק", אמר יו"ר חוג האוהדים העצמאי של AFC ווימבלדון, סיימון ווילר.

אחד הדברים המפריעים לאוהדים בביקור במילטון קיינס הוא הכסף שיוציאו על הכרטיסים למשחק שיתרום לקופת המועדון השנוא עליהם. תחילה, תיכננו האוהדים להחרים את המשחק בצורה קולקטיבית אך בסופו של דבר הוחלט לאפשר לכל אוהד לנהוג על פי צו מצפונו.

אלו אשר כן יגיעו לאצטדיון MK מתכננים הופעה שלבטח תזכה לחשיפה עצומה בתקשורת. האוהדים צפויים להגיע לאצטדיון לבושים בחליפות בידוד אטומות לבנות מכף רגל עד ראש כדי להמחיש את חוסר ההכרה שלהם במועדון היריב. בנוסף, התבקשו אוהדי הקבוצה להביא איתם אוכל מהבית כדי לא לסייע כלכלית למילטון קיינס מעבר לנדרש.

חברי הנהלת AFC ווימבלדון כבר הודיעו כי יישבו ביציע האוהדים במהלך המשחק ולא בתא השמור למנהלים באצטדיון, מה שימנע כל אפשרות ללחיצת ידיים בין ההנהלות לפני שריקת הפתיחה.

דין בודוויץ´ מ-MK דונס. קבוצה שנואה (קובי אליהו)
דין בודוויץ´ מ-MK דונס. קבוצה שנואה (רויטרס)
 

ההגרלה הטעונה הציתה מחדש הרבה שדים שמעולם לא נעלמו. מנכ"ל AFC ווימבלדון, אריק סמואלסון, כבר חימם את האווירה כשדרש מחדש מ-MK דונס להשמיט משמה את המילה 'דונס'. "אם ווינקלמן יושיט לי יד ללחיצה אסכים ללחוץ אותה רק אם אקבל ממנו בכתב אישור שהם מתכוונים להוריד את המילה 'דונס' מהשם שלהם. אין להם שום קשר לווימבלדון, אבל הם אלו שיצטרכו לקבל את ההחלטה".

בנוסף, אסרו בהנהלת AFC ווימבלדון על סקאוטים של MK דונס שרצו לעקוב אחרי יריבתם להיכנס למגרשם. ב-MK דונס נאלצו לקבל את ההחלטה וריגלו אחרי ווימבלדון במשחק חוץ שלה.

בשנה הבאה במרטון הבנויה
אחרי שהצליחו כנגד כל הסיכויים לטפס חמש ליגות, החזון של אוהדי AFC ווימבלדון הוא לא רק לחזור למרכז הבמה של הכדורגל האנגלי, אלא גם להקים אצטדיון חדש ברובע מרטון, שם עמד עד להריסתו, אצטדיונם המקורי, פלאף ליין. ראשי הקבוצה כבר נמצאים במגעים להקמה של אצטדיון עם 12,000 מקומות ואפשרות הרחבה ל-22,000 מקומות שמתוכנן להיפתח בסביבות 2019.

"מתוך סיטואציות רעות, מגיעות סיטואציות טובות. אני מסתכל על המועדון הזה וזה פשוט לא ייאמן מה שהושג בתוך 10 שנים. צריך לכתוב על המועדון הזה ספר ולעשות עליו סרט", אומר בגאווה מנג'ר AFC ווימבלדון, ניל ארדלי. גם הוא יודע שביום בו יופק הסרט על הקבוצה, המשחק מול MK דונס יהווה סצנה מרכזית.

אסור לפספס
נגןרונאלדו מקבל עצות ליוטיוב ממיסטר ביסט
הטיפים שקיבל רונאלדו ליוטיוב ממיסטר ביסט
נגןהציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
הציע 19 מיליון דולר על קלף וקיבל סירוב
נגןסטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
סטף קרי באתגר שלשות הכדורגל והפריזבי
נגןאימון של ויקינגים: הלאאנד נכנס לכושר
הולאנד עושה מתח על צוק ורץ עם זאבים
/* LAST / NEXT ROUNDs */